Nu mødes chokerede ledere for at redde stumperne af EU

Skrevet af admin

28/06/2016

Mest læste i dag

EU's chokerede stats- og regeringschefer flyver tirsdag ind til topmøde i Bruxelles, hvor de skal forsøge at redde stumperne og finde en vej videre frem, efter at briterne har besluttet at forlade samarbejdet.

Storbritanniens afgående premierminister, David Cameron, vil tirsdag aften orientere topmødet om den kaotiske situation i landet, efter at de britiske vælgere har forkastet EU og udløst et politisk og økonomisk jordskælv i den europæiske stormagt.

Men premierministeren, der tabte 43 års EU-medlemskab på gulvet, vil ikke komme under pres fra de 27 andre lande, der bliver i samarbejdet, for at iværksætte artikel 50 - EU-traktatens exit-paragraf - allerede på topmødet.

- Dette er en suveræn beslutning, og det vil være Storbritannien og kun Storbritannien, der tager den beslutning, sagde Cameron mandag i parlamentet i London.

Men signalet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre EU-ledere er, at proceduren i artikel 50, der giver EU og briterne to år til at forhandle sig til rette om vilkår og betingelser for udmeldelsen, skal i gang så hurtigt som muligt.

Ifølge Financial Times senest 1. januar 2017 med den plan, at Storbritannien endegyldigt forlader samarbejdet 1. januar 2019.

De britiske politikere, der har stået i spidsen for EU-modstanden, ønsker uformelle forhandlinger og sonderinger om ikke mindst det fremtidige forhold til EU, inden de trykker på exit-knappen og sætter stopuret i gang.

Men her hælder de 27 andre EU-lande koldt vand på briterne. De afviser således enhver forhandling, før Storbritannien formelt har aktiveret artikel 50-proceduren, lyder det blandt andre fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

- Vi er enige om dette. Der vil ikke finde uformelle eller formelle forhandlinger sted om Storbritanniens exit, før der er indgivet en ansøgning om at forlade EU, sagde Merkel mandag efter et tysk-fransk-italiensk møde i Berlin.

Alle venter nu spændt på, hvad en ny britisk premierminister, der ventes at afløse Cameron senest 2. september, vil komme med af ønsker for det fremtidige forhold til EU.

Mens alle famler rundt for at finde ud af, hvad der nu skal ske, er den britiske indflydelse i hele EU-samarbejdet allerede styrtdykket.

Cameron vil desuden tirsdag aften aflyse det britiske EU-formandskab, der ellers var planlagt til andet halvår af 2017, og EU må finde en afløser.

Onsdag holder stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU-samarbejdet, deres eget uformelle topmøde uden Storbritannien.

Mens EU-modstandere rundt omkring i hele Europa nu lugter blod og nye folkeafstemninger, vil Løkke og de andre ledere her tage hul på den svære diskussion om EU's fremtid efter Storbritanniens exit.

/ritzau/