Nu rider andelsboliger med på bølgen

Samtidig er priserne begyndt at følge trop med priserne på ejerlejligheder, som gennem længere tid har været for opadgående.

»Efter at andelsboligpriserne generelt har været bemærkelsesværdigt stabile over de seneste år, så er der tale om en overraskende kraftig prisstigning på andelsboliger i Region Hovedstaden i årets første kvartal,« konkluderer cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Dermed peger han på, at priserne fra det sidste kvartal i 2012 til det første kvartal i år er steget med 4 procent efter en længere periode med næsten uændrede priser. Den samlede prisstigning for andelsboligerne har over det seneste år været på 7,3 procent i hovedstadsområdet, hvor ejerlejlighederne er steget med godt 10 procent ifølge ejendomsmæglerkæden Homes statistik til og med dette års første kvartal.

Realkredit Danmarks beregning over prisstigninger på andelsboliger er kun baseret på den rene andelspris. Dermed udtrykker den ikke den samlede pris for at købe en andelslejlighed, fordi den ikke medregner køberens andel af den bagvedliggende belåning i foreningen.

Men med et uændret belåningsniveau generelt i andelsforeningerne, som flere vurderer er tilfældet, kan udviklingen i priserne aflæses af andelspriserne. Prisstigningerne har indsnævret spændet til den såkaldte maksimalpris, som er den højeste pris, som en given andelsbolig ifølge loven må sælges til.

I årets første kvartal lå købstilbudene på andelsboliger i hovedstaden 6,5 procent under maksimalprisen, mens priserne tilbage i sommeren 2009 lå omkring 20 procent under maksimalprisen.

Med hensyn til salgstiden er den for andelsboligerne nedadgående. Over de seneste to år er salgstiden for den fjerdedel af boligerne, der blev solgt hurtigst, faldet fra 20 til 16 dage, mens fjerdedelen i den anden ende af skalaen har oplevet omsætningstiden falde fra 342 til 322 dage, viser tal fra Boligsiden.

»Købsinteressen hos os har ikke været større siden 2010, og generelt set lå efterspørgslen i årets første kvartal på et højere niveau, end hvad vi gennemsnitligt har oplevet i perioden siden 2. kvartal 2009, hvor vores pris- og handelsstatistik dækker tilbage til,« oplyser Christian Hilligsøe Heinig.

Han påpeger dog også, at de foregående år var præget af finanskrise og et underdrejet boligmarked.

Dagens Gossip