Nu sidder to afsatte præsidenter i husarrest i Egypten

»I respekt for Mubarak-retssagen og de trufne beslutninger, så er dette et internt, juridisk anliggende for Egypten,« sagde talsperson for det amerikanske udenrigsministerium Jen Psaki efter Mubaraks løsladelse til nyhedsbureauet AFP.

Den 85-årige Mubarak blev afsat efter folkelig opstand i 2011, hvorefter han blev dømt til livsvarigt fængsel for medvirken til drab på 800 demonstranter. I øjeblikket kører der en appelsag for denne dom, mens anklagerne mod Mubarak i to korruptionssager i denne uge er blevet frafaldet af anklagemyndigheden, hvilket har betydet, at han er blevet løsladt.

Han forlod fredag Tora-fængslet i Cairo om bord på en lægehelikopter. Få minutter senere landede helikopteren ved militærhospitalet, hvor den tidligere præsident blev placeret under arrest og bevogtning.

Også Mohamed Morsi, der blev væltet den 3. juli i år efter massive folkelige protester imod ham, blot et år efter at han blev udnævnt som Egyptens første demokratisk valgte præsident, sidder i husarrest, mens den midlertidige regering undersøger mulighederne for at få ham retsforfulgt.

»Vores position vedrørende Morsi forbliver uændret. Vi er af den overbevisning, at der skal være en proces, der fører til hans løsladelse,« sagde Jen Psaki ifølge nyhedsbureauet AFP torsdag.

Mohamed Morsis magtbase, den islamistiske bevægelse Det Muslimske Broderskab, har indkaldt til demonstrationer fredag, som de har udråbt til »martyrernes fredag«.

I sidste uge mistede op mod 1.000 demonstranter livet i sammenstød med landets sikkerhedsstyrker.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip