Nu skal børn og unge have appetit på arkitektur

Elever i skoler og gymnasier skal uddannes mere i arkitektur. Borgerne skal inddrages før i lokalplaner. Arkitekturen skal gøres mere bæredygtig. Byggeri skal skabe merværdi - både økonomisk og for mennesker.

Det er de fire bærende søjler i en ny arkitekturplan, "Mennesker i centrum", som regeringen nu fremlægger. Planen er udformet igennem det seneste år i tæt samarbejde med de faglige foreninger og arkitekter, oplyser kulturminister Marianne Jelved (R).

Hun præsenterer torsdag eftermiddag planen i Carlsberg Byen sammen med boligminister Carsten Hansen (S), miljøminister Kirsten Brosbøll (S) og klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Planen afløser VK-regeringens "Arkitekturnation Danmark", som daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) kom med i 2007. Nu deltager 10 ministre i en følgegruppe, som gennemfører arkitekturpolitikken med Marianne Jelved som ankermand.

- Vi skal give børn og unge mulighed for at forstå arkitekturens muligheder endnu bedre, hvis for eksempel deres skole skal bygges om i forbindelse med den nye skolereform. Derfor udvikler vi nye undervisningstilbud, som skærper børn og unges arkitektoniske forståelse og appetit på inddragelse i arkitekturen, siger kulturministeren.

Regeringen afsætter ikke flere penge til området, men fremover skal der uddeles en arkitekturpris. Regeringen vil hjælpe kommuner med at udvikle arkitektur, som tiltrækker borgere.

- I mange købstæder er rådhuset tomt, og det samme er stadig flere butikker i gågaden. Derfor skal byer, områder, bygninger og boliger transformeres og nytænkes, så de kan indgå i nye sammenhænge, siger Carsten Hansen i en skriftlig kommentar.

Miljøministeren mener, at arkitekturen skal skåne naturen.

- Flere mennesker samlet på få steder betyder mere trængsel, støj og luftforurening. Derfor skal vi allerede nu have fokus på bæredygtighed i vores arkitekturpolitik, siger Kirsten Brosbøll.

Klima- og energiministeren ønsker "sunde og funktionelle bygninger".

- Arkitekternes kompetencer er helt centrale, hvis vi skal indfri det potentiale, som bæredygtigt byggeri rummer, siger Rasmus Helveg Petersen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip