Nu skal varer fra israelske bosættere mærkes i EU-lande

Skrevet af admin

11/11/2015

Mest læste i dag

EU-Kommissionen har godkendt særlige forbrugermærkater for produkter, som er fremstillet i israelske bosættelser i de besatte områder. Det skriver Reuters.

Ifølge Bruxelles er der tale om en teknisk beslutning, men mange i Israel mener, at det er en uacceptabel diskrimination.

- EU-Kommissionen godkendte her til morgen en mærkat, som indikerer, når produkter kommer fra områder, som har været besat af Israel siden 1967, oplyser kilder i EU-Kommissionen.

De nye retningslinjer har været undervejs i tre år i EU-Kommissionen. Og de betyder, at israelske producenter må gøre det tydeligt, når landbrugsprodukter og kosmetik kommer fra de omstridte bosættelser, og når de sælges i EU-lande.

- Det er en teknisk foranstaltning, ikke en politisk, siger kilder i kommissionen.

- De besatte områder er ikke del af den suveræne stat Israel, så produkter fremstillet der kan ikke mærkes med "Made in Israel", tilføjer kilderne.

EU anerkender ikke Israels besættelse af Vestbredden, Gaza, Østjerusalem og Golanhøjderne, som det vandt kontrol over i Seksdageskrigen i 1967.

Danmark, Belgien og Storbritannien markerer allerede israelske frugter og grøntsager, som kommer fra Jordandalen på Den Besatte Vestbred og andre produkter fra de besatte områder.

Nu skal alle 28 EU-lande foretage disse markeringer.

EU har ikke fastlagt et bestemt sprogbrug, men angivelsen af oprindelsessted skal indeholde ordet bosættelse, når produkter sælges i europæiske forretninger.

Israels ambassadør i EU, David Walzer, advarer om, at den nye praksis kan gøre det sværere at opnå fred mellem palæstinenserne og israelerne, og at EU måske ikke længere vil være velkommen som fredsmægler.

Israels økonomiministerium anslår, at det vil koste israelerne omkring 350 millioner kroner årligt og blandt andet vil ramme eksporten af druer, dadler, vin, fjerkræ, honning, olivenolie og kosmetik.

/ritzau/Reuters