Nu skydes SU-forhandlingerne for alvor ind

Det er en optimistisk uddannelsesminister Morten Østergaard (R), der mandag indleder de egentlige forhandlinger om en reform af SU-området.

Han mødes med forligspartierne hver for sig mandag og tirsdag, og onsdag sætter hele kredsen sig sammen for anden gang for at se, om man kan blive enige.

- Jeg håber, at partierne vil være lige så konstruktive, som da vi forlod hinanden efter det første sættemøde, siger Morten Østergaard.

- Så tror jeg, at vi kan nå et resultat, som skaber et SU-system, der er klar til, at der bliver mange flere studerende i fremtiden. Jeg er meget fortrøstningsfuld, siger han.

Han slår fast, at den nye reform skal sikre, at de studerende kommer hurtigere gennem uddannelsessystemet.

En del af reformen går ud på, at man højest kan være seks måneder bagud på studiet, ligesom man kun har ret til SU i det sjette studieår, hvis man er begyndt på sin uddannelse senest to år efter endt ungdomsuddannelse.

Derudover bliver der blandt andet skåret i SU'en til hjemmeboende studerende.

Ud over at få de studerende hurtigere gennem systemet skal reformen frigive i omegnen af to milliarder kroner.

Sammen med yderligere én milliard kroner, der skal findes ved en reform af kontanthjælpen, skal de to milliarder kroner bruges på en vækstplan, der skal skabe flere job i Danmark.

De tre store reformer forhandles sideløbende, og der er lagt op til, at de kædes sammen. Det vil sige, at der skal gives noget for noget på tværs af de enkelte områder, men Morten Østergaard mener ikke, at det påvirker forhandlingerne.

- Jeg har indtil nu kun oplevet forligspartierne konstruktive og i sagens natur kritisk spørgende til de ting, vi har lagt frem, og vi har så omvendt skullet kigge på nogle af de ting, de har haft med.

- Men jeg oplever faktisk en god og konstruktiv stemning, fordi alle kan se, at vi har behov for et SU-system, der sørger for, at vi ikke bruger flere udgifter, end vi behøver, så vi kan investere i at skabe job til de studerende, når de er færdige.

- Så jeg synes, at tingene hænger fint sammen uden at skabe problemer i forhandlingerne, siger Morten Østergaard.

SU-forligskredsen består af regeringspartierne, Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip