Nu slukker EU endeligt for de sidste glødepærer

Skrevet af admin

27/02/2016

Dagens topnyheder

Glødepæren nærmer sig en snarlig død i Europa.

Fra lørdag 27. februar bliver det forbudt at producere og importere glødepærer også til særlige formål. Dermed vil de store klare dekorationspærer med glødetråd, man ofte ser i designbutikker eller private hjem, forsvinde inden længe.

Almindelige glødepærer til brug i boligen blev forbudt at producere i EU allerede i 2012, fordi de var energislugende og ineffektive.

Ved et hul i lovgivningen har det dog indtil nu været tilladt at importere og fremstille pærer til "særlige formål", blot de var mærket med, at de ikke var egnede til rumbelysning, fortæller Signe Friis Christensen, fuldmægtig i Energistyrelsen.

- Det kan være signalgivning eller lys, der bruges til biologiske processer i laboratorier eller andre specialformål.

- Men de seneste år har vi haft denne bølge, hvor store glødepærer er blevet meget populære. De bliver solgt til rumbelysning, også i private hjem, uagtet der står på pakningen, at de er uegnede til det, siger hun.

De store og æstetisk smukke glødepærer bruger masser af energi, og det var aldrig tanken, at de skulle bruges i boliger.

De har især været solgt i design- og møbelforretninger, og fordi de har været mærket som uegnede til rumbelysning, er de faldet ind under definitionen "speciallyskilder" - og derfor undtaget fra forbuddet.

Det bedste alternativ til glødelampen er i dag LED-pærer, som fås i langt varmere farver end det kolde lys, der prægede lysdiode-pærer i begyndelsen.

De bruger meget lidt strøm og har en levetid på 10 år eller mere, hvilket hurtigt kompenserer for den højere pris. Desuden indeholder de ikke kviksølv som energisparepæren, der skal bortskaffes som farligt affald.

I Forbrugerrådet Tænk ser vicedirektør Vagn Jelsøe frem til sende glødepæren på pension.

- Glødepæren er en forældet belysningsform. Den koster forbrugerne mange penge i elektricitet og holder i alt for kort tid.

Men industrien har været for dårlig til at informere forbrugerne om de gode alternativer, som fås i dag, tilføjer han.

- Fremtiden bliver jo ikke elsparepærer, men LED-lys. Det giver godt lys, og der er rigtig mange penge at spare for forbrugerne, siger Vagn Jelsøe.

/ritzau/