Nu spiser virksomhederne deres mursten

De danske virksomheder udnytter deres mursten. Deres belåning af ejendomme slår ny rekord, viser tal fra Nationalbanken.

Ved udgangen af august udgjorde det samlede realkreditudlån til virksomhederne knap 586 mia. kr., og det er det højeste realkreditudlån til danske virksomheder nogensinde, oplyser Realkreditrådet.

Samtidig er det en stigning på godt 3 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år - hvilket igen er en fortsættelse af en længere tendens. Siden finanskrisen brød ud i efteråret 2008, har væksten i realkreditudlånet til virksomhederne været på 6,5 procent om året.

»I en periode, hvor andre kreditmuligheder måske strammer til, kan realkreditten tilbyde finansiering af den del af virksomhedernes lånebehov, der kan dækkes af realkreditlån,« siger direktør i Realkreditrådet, Ane Arnth Jensen, i en meddelelse.

På privatfronten ser det helt anderledes ud. Danskerne har samlet set øget deres realkreditgæld med 29 mia. kr. fra august sidste år. Men de har til gengæld sat penge i banken, så den samlede nettogæld til bankerne er blevet 47 mia.kr. mindre.

Det betyder, at danskerne altså har skåret deres samlede gæld til penge- og realkreditinstitutterne ned med 17 mia.kr. på et år, konkluderer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgard i en kommentar.»Til trods for historisk lave renter, håndværkerfradrag og tegn på, at boligpriserne har passeret bunden, er lånelysten altså endnu ikke for alvor vendt tilbage,« skriver hun.

Det står i skærende kontrast til adfærden inden finanskrisen, hvor gælden i de syv fede kår fra 2001 til 2008 steg med 11 procent om året.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip