Nu står Cypern helt alene

Mens Cyperns parlament fredag fortsætter forsøget på at forhindre, at øens økonomi kollapser, indser landets finansminister Michael Sarris, at en russisk løsning på landets problemer er mislykkedes.

»Jeg tror ikke, at vi kan få den støtte, vi ønskede«, sagde han, da han her til formiddag tjekkede ud af sit hotel i Moskvas centrum.

I går udarbejdede Cypern et alternativ til den aftale, som blev vedtaget i lørdags, hvor man ud over en øget selskabsskat og en omkalfatring og nedskalering af øens banksektor også opfandt et hidtil uset instrument i bankerot-truede landes krisehåndtering: En engangsskat på alle bankindskud, som ikke kun skulle pålægges indskydere med over 100.000 euro med 9,9 pct., men som også skulle opkræves med 6,75 pct. for beløb under 100.000 euro, som ellers er EUs indskydergaranti.

I den nye plan er småsparere undtaget skatten. I stedet skal indskydere med mere end 100.000 euro beskattes med 15 pct. Samtidig vil Cypern stable en nødfond på benene ved at nationalisere statens pensionsfond og udstede obligationer på basis af forventede indtægter fra gasfelter, som er under udvikling i Middelhavet.

Planen blev ikke afvist af Eurogruppen på en telekonference i aftes. Men der venter nu forhandlinger, og på meldinger fredag formiddag virker det utænkeligt at Cypern kommer igennem med plan-b uden ændringer undervejs.

Financial Times skriver sågar, at plan-b er afvist af embedsmænd, der repræsenterer troikaen. Samtidig skriver avisens onlineudgave, at Berlin og Bruxelles ikke tillægger gas-felterne nogen værdi.

På et lukket møde i Berlin har den tyske forbundskansler Angela Merkel ifølge Bloomberg udtrykt stærk irritation over Cyperns regering, som ifølge Kansleren ikke har været i kontakt med troikaen i dagevis. Ifølge en anonym embedsmand sagde kansleren, at »Cyperns forsøg på at teste Europa er uaccceptabel«.

Efter mødet erklærede Michael Fuchs, fremtrædende medlem af Merkels parti CDU:

»Vi er ikke klar til at acceptere et forslag, der består af luft«. Fuchs tilføjede, at det i hans øjne er »upassende at spille poker om dette anliggende - især når man tænker på, at der er risiko for, at to (cypriotiske, red.) banker vil blive insolvente på mandag«.

Med mindre der findes en løsning inden midnat mandat, så udløber den støtte fra Den Europæiske Centralbank, der har holdt øens banker med likviditet under krisen. Bankerne er lukkede ind til tirsdag, og allerede nu er det en del af cyprioternes plan-b at afvikle øens næst-største bank, Laiki Bank.

Sarris var i Rusland dels for at genforhandle vilkårene for et nødlån på 2,5 mia. euro fra Rusland til Cyperns statskasse, der blev givet i 2011. Målet var at forlænge løbetiden med fem år og dermed opnå en lempeligere afvikling. Og da Sarris forlod Moskva, var han positiv i den retning:

»Jeg tror, at lånet vil blive forlænget og at betingelserne bliver justeret. Men i forhold til anden form for støtte er det ikke muligt at konkludere noget«.

Dermed står Cypern foreløbig uden russisk hjælp til at rejse de 5,8 mia. euro, som den såkaldte troika, der består af Eurogruppen, IMF og ECB, har sat som betingelse for at bidrage med 10 mia. euro til redningen fra bankerot.

Ifølge troikaen er det ikke muligt at give mere end 10 mia. euro i nødlån, da det vil være umuligt at betale tilbage. Og ifølge reglerne må ECB og IMF ikke medvirke til at udstede lån, der ikke er bæredygtige.

Sarris havde med en hotelbooking, der gik frem til på mandag taget højde for, at han kunne være blevet i Rusland helt frem til udløbet af ECB’s ultimatum, oplyser Bloomberg. Foran hotellet tilføjede Cyperns finansminister Michael Sarris, at »vi er nødt til at tage hjem, for nu er det ved at være alvorligt«.

Dagens Gossip