Nu starter straffesagen mod bombemanden ved Boston Maraton

Skrevet af admin

05/01/2015

Dagens topnyheder

Dzokhar Tsarnaev, som er terrortiltalt efter et bombeangreb ved Boston Maraton i 2013, mødte mandag op i retten på førstedagen for den længe ventede straffesag.

Her blev han stillet over for flere end 200 kandidater til den jury, som dommeren skal sammensætte, så sagen kan indledes.

Efter en kort opremsning af anklagerne imod Tsarnaev henvendte dommeren, George O'Toole, sig til jury-kandidaterne.

- Det er nødvendigt, at I forpligter jer på at søge retfærdighed, siger George O'Toole.

Dzokhar Tsarnaev mødte op i retssalen i en mørk sweater med stort og viltert hår.

Den 21-årige tjetjenske indvandrer risikerer dødsstraf i retsopgøret om, hvad der kaldes den alvorligste terrorhandling på amerikansk jord siden 11. september 2001.

Tre personer mistede livet, da to bomber eksploderede i målområdet under Boston Maraton 15. april 2013. Omkring 260 mennesker blev såret.

Det ventes, at retssagen vil vare i tre måneder.

Dzokhar Tsarnaevs syv år ældre bror blev dræbt under de to brødres flugt fra politi og sikkerhedsfolk, og forsvarerne ventes at fremstille den døde som hovedmanden og hjernen bag terroranslaget.

Udvælgelsen af juryen vil formentlig vare omkring to uger. Der er indkaldt 1200 personer som mulige medlemmer.

Tsarnaev forsvares af et hold på fem advokater, deriblandt den erfarne Judy Clarke, som tidligere har reddet mange af sine klienter fra dødsstraf.

Den tiltalte har erklæret sig ikke-skyldig i samtlige 30 tiltalepunkter.

Anklagemyndigheden i USA har vendt hver en sten under forberedelserne af straffesagen, og det menes, at de to brødre var alene om angrebet, hvor et par trykkogere fyldt med sprængstof, søm og kuglelejer blev bragt til sprængning for at ramme flest muligt.

Brødrene stillede rygsækkene blandt tilskuerne tæt på maratonløbets mållinje og forsvandt til fods.

Ud over de tre mennesker, der blev dræbt ved eksplosionerne, var der adskillige blandt de sårede, der mistede et eller flere lemmer.

En sikkerhedsvagt blev det fjerde dødsoffer i forbindelse med politiets jagt på gerningsmændene. Under politijagten, der holdt Boston-området i en skruestik i fem dage, blev Tamerlan Tsarnaev dræbt.

/ritzau/