Nu tvinges din chef til at tage ansvar for vold, trusler og chikane uden for arbejdstiden

Skrevet af Kirstine Petersen

22/01/2015

Dagens topnyheder

Bøsserøv, inkompetente kælling og andre grimme skældsord er desværre ikke ukendt kost for en lang række ansatte, der arbejder med patienter, kunder eller borgere.

Den psykiske vold, som mobning, trusler og chikane også kaldes, er for længst blevet ligestillet med fysisk vold på arbejdspladsen, fordi den går medarbejderen mindst lige så meget på, som et puf eller en lussing ville gøre.

Problemet med lovgivningen, som den er nu, er dog, at arbejdsgiveren ikke har ansvar for, hvad der sker, når det er fyraften.

Opsøger en vred borger eller kunde dig, når du har fri – fx via Facebook, ja så har det kort sagt indtil nu været op til den enkelte chef at vurdere, om han eller hun vil gøre noget ved det.

Læs også: Nye tal: Denne type ansatte melder sig oftest syge

Ny lov på vej
I morgen, torsdag, forventes Folketinget dog at vedtage et lovforslag af regeringen, som ændrer den nuværende Arbejdsmiljølov per 1. februar.

Loven præciserer, at arbejdsgiverne skal risikovurdere, forebygge og håndtere jobrelateret vold og trusler i arbejdstiden såvel som i fritiden, så medarbejdernes fritid ikke er en tilgængelig skydeskive for de hårde ord.

I lovforslaget står der som noget nyt, at arbejdsrelateret chikane, der udføres “digitalt”, også er chefens ansvar. Desuden vil forebyggelsen mv. af chikanen også omfatte den ansattes familiemedlemmer.

Arbejdsgiveren forpligtes til at gøre noget ved problemet i samarbejde med Arbejdsmiljøudvalg, MED-udvalg og i forbindelse med Arbejdspladsvurderingen.

Straffen for ikke at gøre noget er et påbud af Arbejstilsynet eller i sidste ende en bødestraf.

Læs også: Sjællandske buschauffører får et kamera i uniformen

I dag er indsatsen ringe
Næsten ingen arbejdspladser har en personalepolitik for emnet i dag, påpeger Hovedorganisationen FTF, der ligesom LO varetager interessen for en lang række offentligt og privat ansatte.

- Vi er fantastisk glade for, at det nu utvetydigt er fastslået, at loven også omfatter trusler og chikane på nettet og sociale medier, som flere og flere ansatte udsættes for i forbindelse med, at de passer deres arbejde, siger formanden for FTF Bente Sorgenfrey.

Tusindvis af medarbejdere oplever trusler, hån og verbal vold i forbindelse med, at de forsøger at passe deres arbejde. Har du oplevet lignende, grelle tilfælde, hører Dagens.dk gerne fra dig på kp@dagens.dk.