Nu undersøger forsvaret tæskede irakere

Forsvarets Auditørkorps går nu ind i sagen om operation "Green Desert".

Det sker efter en afhøring af den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard, som den 18. oktober 2012 stod frem med nye oplysninger om operationen.

Efterforskningen skal klarlægge, om der er begået strafbare forhold i det efterfølgende forløb, oplyser viceauditør Kristian Krik Petersen.

Efterforskningen af Operation "Green Desert" blev indstillet den 28. februar 2011.

Sagen handler om, at danske soldater skulle have overværet, at irakiske sikkerhedsstyrker mishandlede en eller flere personer, som blev tilbageholdt af de irakiske sikkerhedsstyrker i forbindelse med operation "Green Desert".

Operationen fandt sted 25. november 2004 i Al-Zubair i Irak.

Grunden til, at efterforskningen blev indstillet var, at et muligt strafansvar for manglende indgriben og/eller indberetning fra danske soldateres side under alle omstændigheder var forældet.

Og da forsvaret dengang vurderede, at der ikke kunne fremskaffes yderligere oplysninger af væsentlig betydning for sagen, blev efterforskningen indstillet.

At Anders Kærgaard nu er trådt frem og har fremlagt videodokumentation for, at danske soldater overværede de irakiske sikkerhedsstyrkers overgreb på civile, og at den danske bataljonschef i Irak, John Dalby, var informeret herom, ændrer ikke på at sagen er forældet.

- Når der alligevel indledes ny efterforskning i sagen, er det for at afdække, hvorvidt der er begået strafbare forhold i det efterfølgende forløb.

- Her er det kommet frem, at Kammeradvokaten fra Forsvarskommandoen - til brug for en erstatningssag anlagt mod den danske stat i anledning af operation "Green Desert" - har fået oplyst, at der ikke blev foretaget billed- og lydoptagelser under operationen, skrive viceauditøren i en pressemeddelelse.

Den nye efterforskning skal derfor klarlægge, om personer i forsvaret enten groft uagtsomt eller forsætligt har afgivet urigtige eller vildledende oplysninger om det, der skete under operation "Green Desert".

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip