Nu vender humøret efter syv måneders forbruger-sortsyn

For første gang i flere måneder ser de danske forbrugere lidt mere positivt på økonomien i november. Her stiger indikatoren for forbrugertillid til indeks 5,6 fra 3,0 i oktober, oplyser Danmarks Statistik.

Dermed blev november vendepunktet efter syv måneders fald i forbrugertilliden. I marts lå forbrugertilliden helt oppe på indeks 13,9, men røg siden helt ned på 3,0 i oktober. Der er flere parametre, der får samlet tallet til at stige et nøk, siger økonom.

- Det er særligt forbrugernes forventninger til familiens økonomiske situation om et år, der er steget. Dertil kommer, at vurderingen af Danmarks nuværende sundhedstilstand er steget, siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, i en skriftlig kommentar.

Niveauet er ifølge Danmarks Statistik nu svagt stigende, men ligger stadig lavere end gennemsnittet for de seneste seks måneder på 7,0.

Indikatoren bygger på en undersøgelse blandt omkring 1000 danskere, som blandt andet svarer på, hvordan de ser på den økonomiske situation i husstanden og i samfundet nu i forhold til for et år siden og et år frem. Og tilliden er vokset både ude og hjemme.

Dog er der fortsat ingen tegn på, at de danske forbrugere af den grund vil styrte ud og købe stort ind af vaskemaskiner og fladskærme.

For forbrugerne vurderer fortsat, at det ikke er fordelagtigt at anskaffe større forbrugsgoder i øjeblikket. Indikatoren er minus 5,7, mens gennemsnittet for det seneste halve år er minus 7,1.

/ritzau/

Dagens Gossip