Nul lønstigning trods rekordlav inflation

Prisstigningerne på alt fra fødevarer, benzin og bolig har ikke været lavere i mere end 40 år.

Men det får formentlig ikke betydning for industriens overenskomstforhandlinger, der begynder i slutningen af året.

Det siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til Jyllands-Posten.

Hans vurdering møder opbakning hos repræsentanter fra både industriens interesseorganisation, Dansk Industri, og fagforeningen Dansk Metal.

Henning Jørgensen mener, at folk kun har en vag fornemmelse af udviklingen i priserne, når de skal stemme en overenskomst hjem.

- Man tænker ikke så meget på reallønnen, selvom fagforeningerne siger de gør. Folk lægger meget mere vægt på udviklingen i den faktiske løn, og på den situation som deres arbejdsplads står i, siger han til Jyllands-Posten.

I løbet af det seneste år er forbrugerpriserne kun steget med 0,6 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er den laveste inflationstakt, der er målt i mere end fire årtier.

Men det vil kun indirekte påvirke forhandlingerne, mener cheføkonom i Dansk Metal, Allan Lyngsøe Madsen.

- Inflationen er lav, fordi økonomien har ligget underdrejet i tre-fire år. Efterspørgslen efter arbejdskraft er bare ikke på et særligt højt niveau lige nu. Og så længe økonomien ligger underdrejet, lægger det et pres nedad på lønningstakten, siger han til Jyllands-Posten.

Også Dansk Industri tvivler på, at den lave inflation vil påvirke de kommende forhandlinger. De peger i stedet på, at udviklingen inden for konkurrenceevnen er afgørende for lønudviklingen.

- På den enkelte virksomhed kigger man på den enkelte virksomheds konkurrenceevne og forhandler løn derudfra. Man kigger på hvilke lønstigninger, der er plads til at give ud fra omkostningerne, siger Steen Nielsen, underdirektør i Dansk Industri, til Jyllands-Posten.

Dansk Industri mener, at der generelt stadig er et stykke vej tilbage, før de danske industrivirksomheder har genvundet konkurrenceevnen.

Dansk Metal og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) mener derimod, at stigninger i produktiviteten de seneste år retfærdiggør højere lønninger.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip