»Nulvækst er ikke en spareøvelse«

Berlingske har ellers spurgt 10 af landets førende økonomer om deres syn på konsekvenserne af nulvækst, og de vurderer, at det vil føre til færre offentligt ansatte, fordi det offentlige over tid har tradition for at købe flere varer og tjenester i det private, hvilket udhuler udgifterne til lønninger.

Men Claus Hjort Frederiksen accepterer ikke økonomernes præmisser.

»Det anerkender jeg slet ikke, for nulvækst er ikke en spareøvelse. Vi vil regulere de offentlige udgifter med stigningen i priser og lønninger. Det betyder, at man kan bevare det samme personale og købe de samme varer og tjenesteydelser,« siger han.

Økonomerne peger på, at varekøbet historisk er steget mere end priserne, og deres forventning er, at det vil fortsætte, så det udhuler lønningerne, hvis man kører med nulvækst. Det afviser Claus Hjort Frederiksen.

»Nej, den automatik er der ikke. Selvfølgelig kan der oven i et udgiftsstop være politiske prioriteringer. Vi har nulvækst i vores finanslovsforslag for 2014, men derudover foreslår vi at spare to en halv milliard på ulandsbistanden og 300 millioner kroner på DSB. Det betyder, at der skal være nogle omprioriteringer, men det er ikke i kraft af udgiftsstoppet,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Venstre har et politisk ønske om at konkurrenceudsætte flere offentlige opgaver til det private. På spørgsmålet om, hvorvidt det i kombination med partiets nulvækstpolitik ikke kommer til at betyde færre offentligt ansatte, svarer Claus Hjort Frederiksen:

»Vi skal da hele tiden sørge for, at vi får mere for de offentlige penge. Vi tror på, at hvis man i langt højere grad konkurrenceudsætter og i højere grad lader private overtage løsningen af nogle offentlige opgaver, så vil man få den samme eller bedre service for de samme penge. Formålet er at få den offentlige sektor til at løbe længere på literen«.

Han mener ikke, at der vil komme færre offentligt ansatte, hvis man køber mere i det private og har nulvækst.

»Nej, det anerkender jeg ikke i forbindelse med vores udgiftsstop. Det er ikke en spareøvelse. Hvis man beslutter, at der skal købes flere varer i det private, så rykker man balancen, men så har man altså truffet en ekstra beslutning. Den præmis mener jeg ikke, man kan lægge ind«.

Spørgsmål: Men når I siger, at der skal konkurrenceudsættes mere til det private, så anerkender I vel også, at det offentlige skal købe mere i det private?

»Jamen, jeg anerkender ikke den sammenblanding af konsekvenserne af et realt udgiftsstop, og hvilke øvrige politiske beslutninger man træffer,« siger Claus Hjort Frederiksen til Berlingske.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen (V).

Dagens Gossip