Ny aftale på plads: Børsspekulanter får det sværere

Skrevet af admin

15/01/2014

Mest læste i dag

EU-landene blev tirsdag aften enige om en aftale, der skal begrænse mulighederne for spekulation på værdipapirmarkeder - og skærpe reguleringen af finansmarkederne.

Aftalen skal lægge en dæmper på den type af spekulative handler, der har fået en stor del af skylden for finanskrisen.

Blandt andet bliver muligheden for at gennemføre lynhurtige transaktioner med værdipapirer via computere begrænset og tilsynet med råvaremarkederne bliver strammet.

De ny regler kommer til at gælde fra 2016.

Allerede i 2011 kom EU-Kommissionen med forslag til omfattende ændringer af reglerne for værdipapirhandel. I foråret 2012 var det danske EU-formandskab det første, der baksede med at finde en løsning

Og tirsdag faldt tingene så plads under det græske formandskab.

Under et otte-timer langt møde i Strasbourg blev repræsentanter fra medlemslandene og Europa-Parlamentet enige om ændringerne af det såkaldte Mifid-direktiv.

- Vi har en aftale, sagde Sharon Bowles, britisk medlem af Europaparlamentet, som ledede mødet.

Banker, som havde håbet på ændringer i sidste minut, er skuffede.

Sammenslutningen af britiske banker siger, at den fortsat er bekymret for, hvordan de nye regler vil påvirke økonomien, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Michel Barnier, EU-kommissær for det indre marked, er uenig.

I en pressemeddelelse efter aftenens aftale udtaler Barnier, at "disse nye regler vil forbedre måden kapitalmarkederne fungerer på til fordel for den virkelige økonomi".

- (Reglerne, red.) er et afgørende skridt frem mod at etablere en mere sikkert, mere åbent og mere ansvarligt finansielt system, og genskabe investorernes tillid i kølvandet af den finansielle krise, siger Barnier.

/ritzau/