Ny aftale for regioner sikrer milliarder til sygehuse

Aftalen betyder blandt andet et løft på anlægsområdet for næste år, hvor der bliver afsat 7,4 milliarder kroner. Det øgede anlægsniveau - sidste år var det godt fem milliarder kroner - skal sikre de nye supersygehuse, nye akutmodtagelser samt en modernisering af det psykiatriske byggeri.

»Aftalen markerer et betydeligt løft på anlægsområdet til et historisk højt aktivitetsniveau på over syv milliarder kroner. Det bidrager til styrket vækst og beskæftigelse samtidig med, at der bygges nye sygehuse, akutmodtagelser og at rammerne for den psykiatriske indsats løftes,« siger finansminister Bjarne Corydon (S), der erklærer sig tilfreds med aftalen.

»Det er en god aftale - både for patienterne og for landets økonomi. Vi lægger nye spor ud til, at sygehuse, kommuner og almen praksis i højere grad arbejder sammen om at skabe gode, sammenhængende patientforløb,« forklarer ministeren.

Som del af aftalen afsætter regionerne 250 millioner kroner, der skal gå til at sikre et mere sammenhængende sundhedsvæsen.

Desuden betyder aftalen en aktivitetsvækst på sygehusene på 2,4 procent, der bliver finansieret med et produktivitetskrav på to procent, oplyser Danske Regioner på sin hjemmeside. Herudover er der afsat 795 millioner kroner til øvrig sundhed, hedder det.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), mener, at man har opnået en udmærket aftale. Han hæfter sig ved de ekstra midler på sundhedsområdet.

»Vi vidste på forhånd, at det ville blive ekstremt vanskelige forhandlinger. På det grundlag er vi tilfredse med, at det trods alt er lykkedes at få tilført nye penge til sundhedsområdet i 2014. Det er hårdt tiltrængt i lyset af det udgiftspres, som vi oplever på grund af den demografiske udvikling med blandt andet flere ældre, ny og dyrere medicin og stigende aktivitet på kræftområdet, forklarer Danske Regioner.

Med aftalen bliver der indført en udrednings- og behandlingsret i psykiatrien. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) betegner det som et stort »fremskridt.«

»Uanset om man lider af en svær depression eller alvorlige rygsmerter, så skal man have ens rettigheder i sundhedsvæsenet. Det er en hjørnesten i arbejdet med at ligestille psykiatrien med det øvrige sundhedssystem, at vi nu indfører en udrednings- og behandlingsret for psykiatriske patienter i takt med, at vi opbygger den nødvendige kapacitet,« siger hun.

Parterne bag aftalen er blevet enige om, at man i forbindelse med økonomiforhandlingerne for 2015 vil gøre status for udrednings- og behandlingsretten.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip