Ny bog: PET lod bagmand for syriens-krigere gå fri

I flere år kunne en bagmand i det militante islamiske miljø uforstyrret rekruttere danske syrienkrigere, selv om Politiets Efterretningstjeneste (PET) kendte til mange af hans aktiviteter.

Og selv om han i 2005 var på træningsophold hos en terrorbevægelse i Pakistan. Det skriver Politiken Søndag.

Oplysningerne fremgår af en ny bog, Danmarks børn i hellig krig, der er skrevet af journalist Jakob Sheikh. Bogen udkommer torsdag og kortlægger strømmen af danske syrienfarere.

Som konsekvens kunne danskpakistaneren Shiraz Tariq som leder af den salafistiske gruppe Kaldet til islam radikalisere en række unge muslimer frem til sin død som kriger for Islamisk Stat i september 2013.

Det vides ikke, om PET har kendt til Tariqs træningsophold i 2005, men PET overvågede ham intenst i årene før og efter opholdet, viser blandt andet udskrifter af telefonsamtaler, som Politiken er i besiddelse af.

Det forarger Karolina Dam, mor til den 18-årige konvertit Lukas Dam, der sidste år mistede livet i kamp for Islamisk Stat efter at være blevet rekrutteret af netop Shiraz Tariq.

- Jeg forstår ikke, at vi fokuserer så meget på syrienkrigere uden at se nærmere på bagmændene. Hvis vi ikke standser folk som ham i tide, får vi aldrig fat ved problemets rod, siger hun og bakkes op af flere andre forældre.

Politiken har kendskab til mindst seks personer fra Danmark, som er rejst til Syrien for at kæmpe på direkte opfordring fra Shiraz Tariq, som også hjalp med rejsen ind i Syrien.

Shiraz Tariq var fra 2004 en central figur i det yderliggående islamistiske miljø, hvor han personligt havde forbindelser til samtlige dømte i de to danske terrorsager, Glasvejsagen og Glostrupsagen.

Af den nye bog fremgår det, at Tariq, før han selv rejste til Syrien, opholdt sig i Kashmir-provinsen i en lejr drevet af Lashkar-e-Taiba – en bevægelse, der stod bag Mumbai-angrebene og attentatplanerne imod Jyllands-Posten.

Bogen afslører også, at islamister presser penge af forældre til personer, der er rejst fra Danmark til Syrien og Irak for at tilslutte sig militante islamister.

Ifølge Berlingske har islamister i København via tekstbeskeder og personligt fremmøde på forældrenes bopæl opkrævet penge med trusler om, at deres udrejste børn vil blive udsat for en "straf", hvis de ikke makker ret.

Flere forældre har indvilliget i at aflevere penge, mens andre har afslået.

Ifølge bogen står især én person fra det salafistiske miljø i København i centrum for afpresningen. Personen er en "central skikkelse" inden for de islamistiske grupper Kaldet til islam og Millatu Ibrahim.

 

/ritzau/

Dagens Gossip