Ny dansk forskning redder din formiddag: Kaffe giver IKKE livsstilssygdomme

Kaffe er jævnligt i søgelyset, fordi den sorte drik, som især danskere elsker at indtage, mistænkes for at forårsage diverse sygdomme og lidelser.

Blandt andet har bryggen fået skyld for at øge risikoen for livsstilsygdomme så som diabetes og fedme. Men det passer ikke, ifølge et nyt studie fra Københavns Universitet og Herlev Hospital samt Gentofte Hospital.

Forskerne har undersøgt en række gener, som påvirker vores lyst til kaffe. Hvis en person har disse “kaffegener”, går forskerne derfor ud fra, at vedkommende drikker mere kaffe end personer, der ikke har disse gener.

Læs også: Verdens bedste opfindelse: Filterkaffemaskinen fylder 50 år

Ud fra den tese, har de undersøgt, hvorvidt et højere kaffeforbrug medfører større eller mindre risiko for at udvikle livsstilssygdomme hos dem, der har kaffegenet sammenlignet med de, der ikke har det.

- Vi kan nu se, at kaffegenerne overraskende nok ikke er forbundet med risiko for type 2 diabetes eller fedme. Dette tyder på, at kaffedrikning hverken forårsager eller beskytter mod disse livsstilssygdomme, siger Børge Nordestgaard, der er klinisk professor ved det Sundhedsvidenskabelige fakultet på Københavns universitet og desuden overlæge på Klinisk biokemisk afdeling på Herlev og Gentofte hospital.

Det kaffevenlige studie er baseret på DNA og information om kaffedrikning og livsstilssygdomme fra 93.000 danskere. Resultaterne er nu blåstemplet og publiceret i det videnskabelige magasin International Journal of Epidemiology, og når de kloge hoveder siger god for det, kan vi andre vist roligt tage en ekstra kop.

Dagens Gossip