Ny dom: Chefer skal advare om overvågning

Flere og flere ansatte må acceptere, at virksomheden overvåger dem ved hjælp af elektroniske redskaber som mobiltelefon eller GPS i firmabilen.

Men hvis chefen vil bruge informationer fra overvågningen til at kontrollere de ansattes færden, kræver det, at medarbejderne får klar besked om overvågningen i god tid, skriver Avisen.dk.

Det fastslår Arbejdsretten i en opsigtsvækkende dom, der kan få principiel betydning for tusindvis af lønmodtagere. Dommen slår fast, at en overvågning skal varsles mindst seks uger i forvejen - ellers må den ikke bruges til kontrol.

"Det er meget, meget vigtig sejr. Den sikrer lønmodtagernes retssikkerhed," siger Lizette Risgaard, næstformand i LO, der har ført sagen for Dansk El-forbund, til Avisen.dk.

Dommen udspringer af en konkret sag om brud på aftalen mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening vedrørende kontrol og overvågning. Den handler om en elektriker, der via GPS i firmabilen blev overvåget af sin arbejdsgiver - og som nu har fået Arbejdsrettens ord for, at han blev uretmæssigt overvåget.

Elektrikeren blev sidste år indkaldt til en tjenstlig samtale, hvor han blev forelagt en rapport over data hentet fra firmabilens GPS-system over 13 dage. Rapporten viste, hvor firmabilen havde befundet sig på helt præcise tidspunkter.

Elektrikeren blev bedt om at forklare sit tidsforbrug, men hans forklaringer kunne ikke tilfredsstille cheferne. Derfor indgik oplysningerne 14 dage efter i en skriftlige advarsel, som manden modtog.

Men de informationer, som cheferne havde hevet frem af bilens elektroniske system, måtte de ikke anvende, lyder dommen. El-selskabet havde nemlig ikke i god tid forinden fortalt de ansatte, at firmaet ville bruge data fra overvågningen til at kontrollere de ansattes arbejde og stille dem til regnskab.

Ifølge Dansk El-forbunds næstformand Jens-Olav Pedersen er det vigtigste aspekt ved dommen, at der skal være åbenhed omkring de kontrolforanstaltninger, arbejdsgiverne tager i brug.

"Det er en stor sejr, fordi vi har fået slået fast, at arbejdsgiverne ikke bare kan sætte en GPS i en bil og så bruge informationerne, som de har lyst til. I det øjeblik, de vil bruge elektronikken som kontrol af den ansatte, så skal de meddele, at det er hensigten," siger han til Avisen.dk.

Dansk Arbejdsgiverforening, der har repræsenteret elfirmaet, tager afgørelsen til efterretning. DA understreger, at Arbejdsretten i sin dom skriver, at der er tale om en overtrædelse af "ringe grovhed."

"DA finder ikke, at der er tale om en principiel afgørelse vedrørende forståelsen eller rækkevidden af 'Aftalen om kontrolforanstaltninger'," lyder det i et skriftligt svar fra chefkonsulent Karina Bahrenscheer Spiermann til Avisen.dk.

Den pågældende elektriker er efter længere tids sygdom i dag afgået ved døden.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip