Ny dom: Skat har sat grundværdier for højt

Skrevet af admin

07/12/2013

Dagens topnyheder

En ny dom fra Østre Landsret, hvor en sommerhusejer i Kirke Hyllinge har fået underkendt Skats vurdering af hans grund, kan få betydning for tusindvis af sager, hvor Skat har fastsat grundværdierne for højt. Det skriver Politiken lørdag.

En for højt fastsat grundværdi betyder, at borgerne er kommet til at betale mere i grundskyld, end de skulle have gjort.

Samtidig må Skat skrive sin vurderingsvejledning - den juridiske bibel, som ligger til grund for alle vurderinger - om, fordi den bygger på en forkert præmis om, at Skat ikke er forpligtet til at nedsætte grundværdien, som der betales grundskyld af, når en ejendom på grunden taber i værdi.

Sommerhusejeren i Kirke Hyllinge havde klaget over, at Skat ikke havde nedsat grundværdien, da Skat nedsatte den samlede værdi af hans sommerhus med 250.000 kroner. Skat havde foretaget den samme nedsættelse for 233 sommerhuse i området uanset husenes stand og alder.

Men dermed handlede Skat i strid med sine egne vurderingsvejledninger, der siger, at "der i almindelighed er sammenhæng mellem grundværdi og ejendomsværdi", fastslog landsretten.

Hvis værdien af en ejendom nedsættes, fordi priserne falder, bør Skat derfor overveje, om grundværdierne også skal sættes ned.

Teoretisk kan Skat vælge at gentage den samme vurdering, men "retten har givet Skat et vink med en vognstang om, at nedsættelsen bør fordeles mellem bygningsværdien og grundværdien", siger Malene Kerzel, der er lektor, ph.d. i skatteret ved Aarhus Universitet, til Politiken.

Hun mener, at der med dommen indføres en "ny praksis, der fastslår, at et nedslag som udgangspunkt skal fordeles på grundværdi og bygningsværdi, og at en afvigelse fra udgangspunktet må have en konkret begrundelse".

Dommen kan få konsekvenser langt uden for sommerhusområdet. Under retssagen oplyste Kammeradvokaten, at der ved vurderingen i 2007 var 10.604 sommerhuse og 154.912 villaer og rækkehuse, som havde fået et nedslag med samme begrundelse og derfor kan være i samme situation.

Det var Kammeradvokaten, der førte sagen for Skatteministeriet, og Politiken har derfor bedt partner Steffen Sværke, der er leder af Kammeradvokatens skatteafdeling, om at vurdere dommens betydning.

Men han henviste til ministeriet, hvor den juridiske chef Birgitte Christensen dog heller ikke ønsker at udtale sig. I stedet har Politiken modtaget et skriftligt svar om, at "Skatteministeriet afventer Kammeradvokatens indstilling i sagen".

/ritzau/