Ny ebolavaccine viser lovende resultater

Meget tyder på, at forskere har taget et vigtigt skridt i bekæmpelsen af den dødelige virussygdom ebola.

Det viser resultater fra en videnskabelig undersøgelse i det vestafrikanske land Guinea.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) giver resultaterne håb om, at det kan lykkes at bekæmpe epidemien, der sidste år hærgede voldsomt i Vestafrika.

- Dette er en ekstremt lovende udvikling, siger WHO's generaldirektør, Margaret Chan.

- En effektiv vaccine vil være et meget vigtigt værktøj for både det igangværende og fremtidige ebolaudbrud, uddyber hun.

Vaccinen, der hedder VSV-Zebov, kan blive den første licensgodkendte beskyttelse mod sygdommen, som der ikke findes medicin eller anden kur imod.

Et videnskabeligt studie af vaccinens effekt fra Guinea viser, at den yder "100 procent beskyttelse mod ebola efter omkring en uge", siger forskeren Sven Trelle fra universitetet i Bern.

Af 4123 personer i en gruppe af særligt udsatte, som fik vaccinen, da en af deres nærmeste blev smittet, er ingen blevet syge under testperioden.

Undersøgelsen er offentliggjort i lægetidsskriftet The Lancet.

I en kontrolgruppe med 3528 personer, som fik vaccinen tre uger efter at være udsat for virus, blev 16 smittet.

Ifølge Læger uden Grænser dør op til 90 procent af de smittede under et udbrud.

Derfor vækker det stor glæde i organisationen, at meget tyder på, at man er kommet nærmere en vaccine.

Den danske læge Mads Geisler fra Læger uden Grænser håber, at de lovende resultater vil sætte fokus på behovet for at udvikle vaccinen.

- Vaccinen ser ud til at være sikker og til at have en vis effektivitet. Vi skriger desperat på bedre muligheder og flere værktøjer til at bekæmpe ebolaepidemien. Og vi håber, at de her resultater kan føre til en udvidelse af vaccineforsøget, siger han til Ritzau.

Mads Geisler har selv har været i Afrika for at bekæmpe ebolaudbruddet og kom senest hjem fra en mission i Guinea for to måneder siden.

Flere end 11.200 mennesker har mistet livet som følge af epidemien, der toppede i Vestafrika sidste år. I 2013 spredte epidemien sig fra Guinea, hvorefter sygdommen kom til Liberia og Sierra Leone.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip