Ny egyptisk forfatning åbner for nye valgmuligheder

Et udkast til en ny egyptisk forfatning, der er afsluttet søndag, åbner mulighed for at gennemføre et præsidentvalg inden parlamentsvalget, hvilket kan ændre den overgangsplan, som hæren skitserede, da den væltede præsident Mohamed Mursi.

I den oprindelige plan hedder det, at et parlamentsvalg skal finde sted inden præsidentvalget. Men forfatningsudkastet undlader at fastsætte, hvilket valg, der skal finde sted først,

Forfatningsudkastet siger, at valgproceduren skal begynde inden for seks måneder fra ratificeringen af forfatningen, hvilket betyder, at Egypten ikke nødvendigvis har en valgt præsident eller et valgt parlament før i anden halvdel af 2014.

Ændringen blev offentliggjort af den tidligere generalsekretær for Den Arabiske Liga Amr Moussa, der er formand for det 50 mand store forfatningsråd, da det endelige udkast lå færdig søndag. Udkastet skal nu til folkeafstemning i denne eller næste måned.

Ændringen lader det være op til den midlertidige præsident Adly Mansour at beslutte, hvilken afstemning, der kommer først, eller om begge afstemninger skal holdes samtidig.

Mansour blev indsat i embedet som statsoverhoved, efter at Mursi var blevet væltet. Kritikere hævder, at han blot er en marionet for et militærregime.

Adskillige ugers debat i forfatningsrådet har medført ændringen, der er næret af bekymring over, at svage sekulære partier endnu ikke er parate til et parlamentsvalg.

Med hærchef Abdel Fattah al-Sisi som spidskandidat til præsidentposten ønsker nogle rådsmedlemmer et præsidentvalg holdt inden eller samtidig med parlamentsvalget, så en stærk præsidentkandidat kan skabe en valgalliance i forbindelse med valgkampen til parlamentet.

Moussa vil overrække forfatningsudkastet til præsident Mansour på tirsdag.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip