Ny EM-film kan give Ricardo et mere positivt eftermæle

Skrevet af admin

27/08/2015

Mest læste i dag

Hele Danmark så med, da fodboldlandsholdet i 1992 gjorde det umulige. Med en 2-0 sejr over stormagten Tyskland var EM-triumfen en realitet, og euforien brød løs overalt i Danmark.

Tilbage stod en træner, der havde sikret Danmark det største danske fodboldresultat nogensinde, men som måtte kigge langt efter ros og anerkendende skulderklap.

Den historie fortælles nu i filmen "Sommeren '92", hvor fokus rettes mod den afdøde landstræner Richard Møller Nielsen - også kendt som Ricardo, der gjorde Danmark til europamestre, men samtidig måtte vente i lang tid på at opnå anerkendelse.

Ifølge journalist og forfatter Martin Davidsen, der har skrevet bogen "Mirakelmageren" om Richard Møller Nielsen, kan filmen få betydning for landstrænerens eftermæle.

- Jeg tror helt sikkert, at filmen kommer til at styrke hans eftermæle. Jeg tror, at han fremover vil komme til at fremstå mere som en helt, siger Martin Davidsen.

Richard Møller Nielsen overtog i 1990 landsholdet efter den populære tysker Sepp Piontek, der havde stået i spidsen for "Danish Dynamite"-holdet i firserne. Men Ricardo kom hurtigt i modvind, da han som træner indførte en mere disciplineret spillestil.

Og sejren i 1992 betød ikke, at han fandt vejen til folkets hjerter.

- Mens han var landstræner, var der en tendens til, at man hurtigt glemte de gode resultater, han leverede. Nogle måneder efter EM-sejren spillede landsholdet nogle dårlige kampe, og så var kritikken af ham hurtigt tilbage, siger Martin Davidsen.

Sportsjournalist Leif Rasmussen, der er tilknyttet Fyens Stiftstidende og har et indgående kendskab til Richard Møller Nielsen, mener, at kritikken nagede træneren.

- Der var nogen, der var ude at sige, at spillerne vandt EM på trods af Richard Møller Nielsen. Og det var virkelig noget, der gjorde ondt på ham, for han syntes, at han fortjente noget anerkendelse, siger Leif Rasmussen.

Han mener dog også, at Ricardo så småt er ved at opnå en bredere anerkendelse.

- Og jeg tror heller ikke, at der er nogen tvivl om, at det er meget positivt for hans eftermæle, at den her film kommer, siger Leif Rasmussen.

Richard Møller Nielsen, der døde 13. februar 2014 i en alder af 76 år, portrætteres i den nye film af Ulrich Thomsen, og "Sommeren '92" kan opleves i landets biografer fra torsdag 27. august.

/ritzau/