Ny EU-dom kan sætte dansk velfærd under pres

Domstolen i Luxembourg skal afgøre, om Tyskland var i sin gode ret til at afvise at lade to borgere tage uddannelsesstøtte med til udlandet, selvom de ikke havde boet i landet i tre sammenhængende år.

Strider det imod EUs regler for arbejdskraftens frie bevægelighed, kan det også ende med at koste den danske statskasse dyrt, fordi Danmark vil være underlagt de samme regler.

I Venstre følger man sagen med spænding. SU-ordfører Mads Rørvig (V) mener, at en dom, der går imod Tyskland, vil sætte dansk velfærd under pres.

»Jeg frygter, at det er endnu et skridt på vejen mod at ødelægge det universelle velfærdssystem, vi har i Danmark. I forhold til SU-systemet frygter jeg, at dommen vil udhule økonomien bag vores EU-system. Vi har set domme tidligere på året, der kommer til at koste et trecifret millionbeløb,« siger han.

Mads Rørvig henviser til en sag fra februar, hvor EU-domstolen afgjorde, at EU-borgere, der studerer i Danmark, kan modtage SU, hvis de har et job ved siden af studierne. Siden har uddannelsesminister Morten Østergaard (R) anslået, at den dom kan ende med at koste 200 millioner kroner om året.

Venstre-ordføreren opfordrer regeringen til at gå i gang med at finde en løsning, der skal forhindre, at udenlandske studerende kommer til Danmark for at tømme SU-kassen. Men han erkender samtidig, at han ikke på nuværende tidspunkt selv har et bud på, hvordan man skal gøre.

»Vi skal have fundet en løsning, hvad den bliver, det er for tidligt at sige endnu. Men jeg beder regeringen om at sætte arbejdet i gang, vi ved, at de her domme bliver ved med at komme, og vi ved, at vi kommer til at lave noget om på et tidspunkt. Så det er at vise rettidig omhu at gå i gang med det arbejde nu. Og det er det, jeg opfordrer regeringen til, konkret med den dom, der ventes at falde mod Tyskland i dag og som kan få alvorlige konsekvenser for Danmark.«

Dagens Gossip