Ny europapolitisk aftale rykket et skridt nærmere

Venstres EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) var tirsdag inviteret til forhandlinger hos europaminister Nick Hækkerup (S), som forsøger at opnå enighed om en aftale, der skal skabe fælles fodslag om Danmarks EU-politik.

Efter mødet står det klart, at Venstre ikke længere anser det for afgørende, at der kommer en konkret dato for, hvornår danskerne skal stemme om det danske rets- og forsvarsforbehold.

Dermed er en afgørende knast i forhandlingerne blevet barberet væk, skriver dr.dk.

»Vi har gentaget over for regeringen, at vi ønsker en folkeafstemning om to af undtagelserne for samarbejdet, og vi har gentaget, at det er regeringen, der bestemmer, hvornår en sådan folkeafstemning skal være. Men vi forsøger at få regeringen ud af busken for at få en diskussion, fordi vi mener, at det er meget vigtigt, at vi kommer af med de her to undtagelser, der er til skade for Danmark,« siger Jakob Ellemann-Jensen til dr.dk.

I sidste måned krævede Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), en hurtig afstemning om de to forbehold, som regeringen også ønsker sløjfet. Konkret foreslog han, at det blev skrevet ind i aftalen om Danmarks EU-politik.

Samtidig foreslog han at lægge en folkeafstemning samtidig med forårets valg til Europa-Parlamentet.

Regeringen har hele tiden afvist at skrive en konkret dato ind i aftalen, og ifølge Jakob Ellemann-Jensen er der ikke tale om et ultimativt krav fra Venstres side.

»Vi stiller ikke ultimative krav. Vi forhandler konstruktivt, men vi har et behov for at vise regeringen, hvor vigtigt vi mener, det her er,« siger han til dr.dk.

Forhandlingerne om en ny europapolitisk aftale begyndte i april. Enhedslisten og Liberal Alliance meldte sig før sommerferien ud af forhandlingerne. Den nye europapolitiske aftale skal afløse den hidtidige, der blev indgået i 2008.

Dagens Gossip