Ny fiskerireform rykker nærmere

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Forud for og under de langstrakte forhandlinger i Bruxelles har udsmid af fisk været et stort stridspunkt. Europa-Parlamentet har lagt op til et forbud mod at smide den uønskede fangst over bord igen, mens fiskerinationer med små og lavteknologiske fiskeflåder har argumenteret for, at en vis mængde bifangst er svær at undgå.

I den nye aftale er forbuddet mod udsmid af fisk fastholdt, men det træder først i kraft i 2015 og bliver indfaset over fire år. Og det glæder Mette Gjerskov.

»Udsmidsforbuddet er meget afgørende for, at vi kan opretholde fiskebestandene og levebrødet for EUs mange fiskere. Derfor har det været et kardinalpunkt for Danmark både denne gang, og da vi lavede aftalen sidste år, at udsmidsforbuddet var en del af pakken,« siger hun i en pressemeddelelse.

Aftalen fastsætter også juridisk bindende mål for, hvor stor en del af en bestand, der må fiskes i EU-farvand. Det skal stoppe overfiskeri og sikre større bæredygtighed.

»De mål, vi har sat nu, er historisk ambitiøse. Med den aftale, får vi større og stabile fiskebestande. Det giver mere stabile kvoter, så fiskerne ved, hvad de kan regne med, men også mere fleksibilitet for den enkelte fisker. Så det er en meget ansvarlig aftale,« siger Mette Gjerskov.

Europa-Parlamentet skal godkende den nye aftale, før den kan træde i kraft. Irland, der står i spidsen for EU i dette halvår, forventer, at det sker inden 1. juni.

Dagens Gossip