Ny flygtning på græsk ø: Jeg vil til Danmark

De vinkede, jublede og smilte bredt, lettet over at være nået til Europa tidligt søndag i tæt pakkede blå gummibåde.

De omkring 50 flygtninge var de første til at ankomme til den græske ø Lesbos søndag på dagen, hvor en aftale mellem EU og Tyrkiet træder i kraft. Og flere både kom til, blandt andet med en syrisk flygtning, som ville til Danmark.

Aftalen, der blev indgået på et EU-topmøde i fredags, siger, at alle flygtninge og migranter, der fra og med søndag ankommer til Grækenland fra Tyrkiet, vil blive sendt tilbage til Tyrkiet. For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage, skal EU tage imod en syrisk flygtning, der i dag bor i flygtningelejr i Tyrkiet.

Men det synes ikke i første omgang at afskrække flygtningene og migranterne fra - med menneskesmugleres hjælp - at nå til Grækenland.

Udmattede og lettede fik de nyankomne tidligt søndag udleveret tæpper af frivillige, som også havde mad og tørt tøj klar til dem.

Nyhedsbureauet Reuters talte i løbet af en time, mens det endnu var mørk nat, tre både ankomme, og inden klokken var 06.00 var 12 både nået til Lesbos, oplyste græsk politi.

Blandt de ankomne på den tangfyldte strand på Lesbos var syreren Hussein Ali Muhammed, hvis studier stoppede, da krigen kom.

Trods EU's aftale med Tyrkiet, så er han fast besluttet på at nå til Danmark for at kunne studere videre.

På spørgsmålet, om han er klar over, hvad EU har aftalt, svarer han:

- Det ved jeg godt. Jeg håber, jeg kan krydse grænsen. Jeg håber, at jeg kan afslutte mine studier her (I Danmark). Bare det. Jeg ønsker ikke penge. Jeg vil bare afslutte mine studier. Det er mit budskab, forklarer han.

Muhammed udførte forskellige job i Tyrkiet for at betale smuglere til at føre ham over havet. Han vil i al fald ikke tilbage.

- Jeg arbejdede meget hårdt i Tyrkiet. Jeg samlede pengene sammen for at komme her. Det er meget farligt, og det er ikke godt, siger han.

Ifølge EU's plan skal tilbagesendelserne af flygtningene starte 4. april. Men intet tyder på, at Grækenland på nogen måde er klar til at håndtere situationen.

Det er meningen, at 2300 jurister, politifolk og andet personel skal sendes til Grækenland fra de øvrige EU-lande for at støtte den græske regering med, på den ene side tilbagesendelserne, og på den anden side modtagelsen af de syrere i tyrkiske flygtningelejre, der kan få legal indrejse.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip