Ny forskning advarer gravide mod A-vitamin

Et hold forskere ved Lund Universitet advarer gravide mod at indtage for høje doser af A-vitamin.

A-vitamin er et nødvendigt vitamin, som fx findes i lever, fisk, æg, mejeriprodukter samt især i frugt og grønt med orange og mørkegrønne farver så som gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner, ifølge netdoktor.dk.

Læs også: Her er ekspertens ABC-guide til at få et skud vitaminer

I høje doser kan vitaminet dog skade ufødte børn, melder de svenske forskere.

Ved at studere menneskelige stamcellers reaktion, når de udsættes for retinolsyre, som kommer af A-vitamin, har de fundet frem til, at mængden af blodceller formindskes drastisk ved indtag af vitaminet.

- Det betyder dermed, at der findes en yderligere grund til at fraråde gravide at indtage større mængder af A-vitamin under graviditeten, siger en af forskerne bag undersøgelsen, Niels-Bjarne Woods.

Læs også: For meget motion kan gøre dig syg

Forskerne slår fast, at vitaminet er vigtigt for at sikre en normal udvikling for barnet, men at et for højt indtag altså kan lede til fosterskader og ufrivillig abort. Er du gravid og i tvivl om, hvor meget vitamin, du bør indtage, kontakt da en læge.

Dagens Gossip