Ny forskning afliver myter om te

Skrevet af Ronja Ryde

03/01/2015
Foto: Shutterstock

Dagens topnyheder

Mange af os elsker en god kop aften-te, men de seneste år har der været mange skår i te-glæden.

Men nu er myterne om, at den populære drik skulle være både vanddrivende og dehydrerende, blevet aflivet i en videnskabelig artikel publiceret i the European Journal of Clinical Nutrition, som er omtalt af BBC.

Det er et hold forskere fra King’s College i London, som har gennemgået en række forskellige studier om te-drikning, og konklusionen er, at te er akkurat lige så god for menneskets væskebalance som vand.

Ifølge Carrie Ruxton, som er hovedansvarlig for det nye studie, er er påstanden om drikkens vanddrivende effekt en utroligt sejlivet myte:

- Undersøgelser af koffein har vist, at meget høje doser virker dehydrerende, og derfor tror mange, at koffeinholdige drikke også er det, siger Carrie Ruxton. Hun understreger, at selv en ekstremt stærk kop te eller sågar kaffe ikke virker vanddrivende på kroppen.

Desuden, viser undersøgelsen, kan te oven i købet have dén yderst positive effekt, at den kan beskytte visse hjertesygdomme og forskellige former for kræft. Især flavonoider - stoffer, som naturligt findes i forskellige planter, herunder teblade - har nemlig vist sig at kunne forebygge skader på kroppens celler.

Dermed, mener forskerne, er der dokumentation for at sige, at tre til fire kopper te om dagen faktisk kan mindske risikoen for blodpropper.

Undersøgelsen peger også på, at teens høje indhold af flour både kan beskytte tænderne mod forrådnelse og styrke knoglerne.

Én relativt stor ulempe ved te har dog sneget sig ind i undersøgelsen. Studier peger nemlig på, at drikken kan svække kroppens evne til at optage jern fra maden, og derfor bør folk, som lider af blodmangel undgå at overdrive te-drikkeriet.