Ny forskning: Anti-depressiv medicin fordobler børns risiko for selvmord

Skrevet af Ninna Andreasen

28/01/2016

Dagens topnyheder

Risikoen for selvmordstanker, selvmordsforsøg og selvskadende adfærd stiger, når børn får antidepressiv medicin.

Det konkluderer danske forskere bag en undersøgelse, der har gennemgået en stor del af den allerede eksisterende forskning på området, skriver Videnskab.dk

Forskningsprojektet har taget to år. Konklusionen fra folkene bag det er, at man ikke bør udskrive psykofarmaka mod depression til børn og unge.

Undersøgelsen er en såkaldt metaanalyse. Det vil sige, at forskerne systemetisk er gået igennem al tilgængelig forskningsdata på området. Det har undersøgt 70 forsøg og sammenlignet brugen af antidepressiv medicin med placebo - det vil sige en pille, der ikke er medicin i - for at finde ud af, om der er en sammenhæng mellem selvskade, selvmord og -forsøg og brugen af medicinen.

Forskerne fandt frem til, at antidepressiv medicin fordoblede risikoen for aggressiv adfærd og selvmordsadfærd hos børn og unge. Selvmordsadfærd dækker over selvmordstanker, selvmordsforsøg og generel selvskadende adfærd - for eksempel at skære i sig selv.

- Der findes stadig psykiatere, der benægter, at antidepressiver kan føre til selvmord hos børn, hvilket er helt utroligt. Jeg synes, det er uansvarligt at bruge antidepressiver til børn og unge, siger den danske læge Peter Gøtszche, medforfatter på det nye studie og leder af Nordisk Cochrane Center på Rigshospitalet.

Klikisk lektor, seniorforsker og medicinansvarlig på Børne- og ungdomspsykiatrisk Center, Region Hovedstadens Psykiatri, på Københavns Universitets Hospital, Anne Katrine Pagsberg, er opmærksom på, at antidepressiv medicin øger risikoen.

Hun mener dog alligevel, man skal være varsom med at sætte lighedstegn mellem selvskade og selvmord.

Læs også: Samtaler virker ligeså godt som medicin, hvis du er deprimeret

- En selvskadende handling er et alvorligt symptom, men en ung der skærer sig i armen har ikke nødvendigvis selvmords­intention. Metaanalysens resultater viser en øget samlet risiko for suicidalitet og selvskade hos børn og unge, der blev behandlet med antidepressiva sammenlignet med placebogruppen, men uden et entydigt svar på hvilke af suicidalitets­faktorerne der især bidrager til den øgede risiko, siger hun.

I Sundhedsstyrelsens retningslinjer står der, at læger skal være tilbageholdende i forhold til at udskrive antidepressiva til børn og unge.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: