Ny forskning: Bizar sexsygdom er mere udbredt end hidtil antaget

De færreste har hørt om sygdommen sexomni, men noget tyder på, at lidelsen er langt mere udbredt end hidtil antaget.

Det viser ny, skotsk forskning, som blev fremlagt i København tirsdag.

Sexomni er ubevidst seksuel adfærd i søvne. Allerede i 2013 blev en 31-årig mand fra København frikendt for sexovergreb, fordi han havde begået dem i søvne.  

Den ny forskning peger på, at der er en tæt forbindelse mellem lidelsen og psykiske lidelser som stress, depression og angst. Risikoen for at udvikle sygdommen er endnu højere, hvis man i forvejen lider af en anden søvnforstyrrelse. Det kan eksempelvis være søvnapnø.

Studiet blev fremlagt på Europas største konference for hjerneforskning i København i dag.

- Sexomni, altså sexhandlinger under søvn, lyder måske sjovt og spændende, men sygdommen er alvorlig for de mennesker, der lider af den. De er pinligt berørte og dybt skamfulde over deres opførsel over for deres partner, for typisk kan de intet huske dagen efter, siger forskningsstipendiat Emmalee Maschauer fra den skotske forskergruppe i en pressemeddelelse.

Primært mænd rammes af lidelsen. Den medfører, at de har seksuel aktivitet under søvn, som de typisk ikke kan huske, når de vågner. Aktiviteten kan være onani, stønnen eller ligefrem sex med deres partner.

Læs også: Søvngænger frikendt for voldtægt for anden gang

Sexomni er sjælden og er først i de senere år blevet anerkendt som sygdom. Man ved meget lidt om årsagerne til lidelsen eller lidelsen i det hele taget, fordi de mennesker, der er ramt måske ikke ved, de er ramt eller holder det skjult. Det ny forskningsstudie afslører dog en række sammenhænge.

Her fulgte forskerne 400 patienter med søvnforstyrrelse. 29 af dem led af sexomni - de 26 var mænd, og de tre var kvinder. 26 af patienterne med sexomni havde også andre søvnforstyrrelser. Eksempelvis gik de i søvne eller led af søvnapnø.

16 af patienterne døjede med andre lidelser som stress, angst og depression. Derudover havde fire posttraumatisk stress syndrom.

- Studiet viser, at sexomni ikke er så sjælden som man tror, målt blandt patienter med søvnforstyrrelser. Vi ved ikke hvordan det forholder sig blandt befolkningen som helhed, men noget tyder på, at sygdommener mere udbredt, end vi hidtil har antaget, siger Emmalee Maschauer.

Læs også: Bedstefar frikendt for overgreb i søvne på barnebarn

Nogle patienter udvikler sygdommen allerede i barndommen, men de fleste får den først i teenageårene.

- Mange patienter viger fra at få behandling, fordi de skammer sig. Men jeg kan kun opfordre dem til at søge hjælp. For sygdommen kan behandles, siger Emmalee Maschauer.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip