Ny forskning: Børn er ikke sikret nok på bagsædet

Børn mellem 4 og 12 år er ikke sikret nok på bagsædet i en bil. Det er konklusionen i ny svensk forskning.

For selv om antallet af dødsulykker bliver færre, så er trafikulykker fortsat den største årsag til at børn enten kommer slemt til skade eller dør. Det viser en ny doktorafhandling ved Karolinska Instituttet (KI) i Sverige, skriver videnskab.dk.

Sikkerheden i bilen er ikke tilgodeset børn mellem 4 og 12 år, som sidder fremadvendt på bagsædet.

- Fokus har været rettet mod de allermindste børn, som sidder bagudvendt i deres autostole, siger forsker Katarina Bohman ved Institut for klinisk neurovidenskab på KI.

Sikkerheden i biler er tilpasset voksne og det gælder både i lovgivningen og hos bilproducenterne.

Og hvis du tror, at dit barn sidder trygt på bagsædet i en selepude eller autostol i tilfælde af kollision, ja så må du tro om igen.

- Vi ser, at børn får hjerneskader i kollisioner, fordi hovedet bliver slået mod stoleryggen foran eller mod sideruden i bilen, fortæller Katarina Bohman.

Hun tilføjer, at nutidens kollisionstests med dukker ikke er realistisk. Det skyldes, at børns sidestillinger afviger fra dukkernes.

- Testdukkerne forbliver fastspændte i sædet under simulerede sammenstød og bliver derfor ikke skadet. Derimod så vi, når vi foretog dynamiske tests og filmede sikrede børn på bagsædet, mens bilen foretog en undvigemanøvre, at sikkerhedsbæltet flyttede sig. I enkelte tilfælde blev bæltet revet helt væk fra barnets skuldre, forklarer forskeren.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder og information

Fejlmontering og forkert sikkerhedsudstyr også skyld i, at børn kommer til skade.

- Autostole udvikles separat og ikke som en naturlig, integreret del af bilen. Vores studier viste, at hvis en selepude var indbygget i bilen, så mindskede det risikoen for forkert brug fra 77 procent til 4 procent sammenlignet med en traditionel løs selepude, understreger Katarina Bohman.

Hun mener, at der er brug for andet en forskrifter om fastspænding af børn. Bilens egenskaber skal tænkes med ind i sikkerheden for børn.

Dagens Gossip