Ny forskning: Chilli kan hjælpe med at dræbe kræftceller

Skrevet af Kirstine Petersen

11/09/2015

Dagens topnyheder

I 2006 fandt en gruppe forskere ud af, at høje doser af en vis kemisk forbindelse, nemlig capsaicin der forekommer i chilli og pebberfrugter, kan bekæmpe skadende prostata-kræftceller.

Forbindelsen virker i en sådan grad, at en tumor vokser 80 procent langsommere, når den udsættes for capsaicin, som er stoffet, der er ansvarlig for den brændende følelse, du mærker, når du spiser chilli. Det skriver ACS.

Forsøget blev lavet på mus, og nu stod forskerne over for flere spørgsmål; hvordan kan effekten overføres til mennesker, uden at de ville skulle indtage så umenneskeligt høje doser af stoffet, at selv Chilli-Klaus ville knække af det?

Et andet lille problem var, at forskerne ikke helt vidste, hvad det præcis var, der skete, og dermed virkede mod kræftcellerne.

Læs også: Forskere slår alarm: Alzheimer's kan være smitsomt

Nu har en gruppe indiske forskere ved Madras’ Teknologiske Institut fundet et svar på et af problemerne i et nyt studie:

De ved, hvordan capsaicin virker skadende for kræftcellerne. De er dermed et skridt nærmere en metode til at omdanne processen til en pille eller anden behandlingsform, som mennesker vil kunne indtage. 

Stoffet ’maser’ sig så at sige ind i cellemembranen og binder sig til cancercellen. Det fremtvinger nogle positive, kemiske ændringer i membranen – og hvis der bliver tilført nok capsaicin, vil membranen skilles helt ad.

Læs også: Stærk mad tre gange om ugen kan mindske risikoen for at dø

Det positive ved metoden er, at capsaicin ikke påvirker de sunde celler – og at mange mennesker i forvejen kan tåle stoffet.

Der er dog stadigvæk langt igen for forskerne, der mangler at forstå præcist, hvordan de molekulære processer foregår. Desuden er bagsiden ved metoden, at den ikke kan stå alene og altså vil være nødt til at indgå i en anden form for behandling.
 

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: