Ny forskning: Derfor er det bedst at blive mor i en sen alder

Skrevet af Kirstine Petersen

14/04/2016

Dagens topnyheder

Kvinder tudes ofte ørene fulde med "et indre ur, der bør tikke", og at de hellere må se at "skynde sig at få børn, så de ikke øger risikoen for ufrivillig abort og for at føde et barn med diverse lidelser og sygdomme", fordi en mors høje alder er skidt for barnet. 

Men nu er der godt nyt for de kvinder, der enten ikke har mødt den rette at få børn med, eller som simpelthen bare har ventet nogle år med at blive gravide:

Modne mødre får nemlig børn, der klarer sig bedre, end unge mødres børn gør (tag dén, Tante Oda, der altid skal spørge, hvornår mon storken lander). 

Vi skal ikke benægte eller underminere, at der selvfølgelig er en øget risiko for fx at få en barn med Downs syndrom, for at gennemgå en ufrivillig abort, og for at det tager længere tid at blive gravid, hvis man er oppe i årene som følge af lavere fertilitet. MEN: Børn af modne mødre ender i de fleste tilfælde med at være både sundere, højere og bedre uddannede.

Resultaterne stammer fra en undersøgelse blandt svenske mænd og kvinder over en årrække fra 1960 til 1991.

Her har forskerne undersøgt forholdet mellem en mors alder ved fødselsdtidspunktet og netop barnets højde, fysiske form, karakterer og uddannelsesniveau, når barnet blev voksent.

Konklusionen er, at børn af ældre møde klarer sig bedre end børn af yngre mødre.

Grunden er blandt andet selve fødselsåret: Hvis et barn blev født i 1960 af en 20-årig mor versus en mor fra samme årgang, men som først fik sit barn i en alder af 40 år i 1980, så er teknologien og metoderne til at sikre barnets fysiske velbefindende og uddannelse simpelthen bedre.

Disse "makro"-fordele trumfer altså de "individuelle", biologiske fordele ved at være ung mor, mener forskerne.

Læs også: Hver femte baby har en gammel mor

Læs også: 20 tydeilge tegn på at du er mor

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: