Ny forskning: Dét er afgørende for utroskab

Det er måske fristende at tro, at fordi man har været sin ene partner utro, så vil man også være det med den næste.

Men en ny undersøgelse viser, at når det kommer til at forudsige utroskab, er det mere parforholdet end personen, der er afgørende.

Forskerne bag undersøgelsen stillede 993 ugifte personer mellem 18 og 35 år, som alle var i et parforhold på det tidspunkt, en række spørgsmål om deres personlighed og parforhold.

20 måneder senere vendte forskerne tilbage til testpersonerne for at finde ud af, om de havde været deres partnere utro, skriver womenshealthmag.com.

På Q.dk kan du se, hvilke stjernetegn der er mest utro.

Parforholdet er mere afgørende

Hvor få individuelle karakteristikker såsom at have haft mange sexpartnere og forældre, der aldrig blev gift, var vigtige parametre i forhold til at forudsige utroskab, så var det i højere grad parametre i forholdet, der var mest afgørende i forhold til utroskab.

Det gjaldt emner som engagement, kommunikation og tilfredshed i parforholdet, forklarer Galena Rhoades, der er forsker ved University of Denver og en af medforfatterne til undersøgelsen.

Det var særligt faktorer som lav tilfredshed i forholdet, mere psykisk og fysisk aggression over for hinanden og mindre engagement i forholdet, såsom ingen planer om at blive gift eller mistanke om utroskab i forholdet, der var afgørende i forhold til utroskab, viser undersøgelsen.

Her er perioderne i forholdet, hvor vi er mest utro. Læs mere på q.dk

Personligheden spiller også en rolle

På trods af de nye resultater er det svært helt at udelukke afgørende personlighedstræk.

- Det er kompliceret, for karakteristikker i personligheden og forholdet hænger sammen.  F.eks. hvis den ene part har et alkoholproblem, kan det føre til skænderier mellem parret, og det kan mindske tilfredsheden i forholdet. Dermed bliver individuelle faktorer til faktorer i parforholdet, siger Brandy Engler, der er ph.d. og forfatter til bogen ’The Men on My Couch’.

Men at have lidt knas i parforholdet er heller ikke en sikker indikator på utroskab, understreger forfatteren.

Hun forklarer, at ser man nogle røde flag i forholdet, så skal man tale roligt og velovervejet om det, så man ikke ender med at kaste ting efter hinanden. Spørg eksempelvis ind til hans tanker om ægteskab, og hvordan han havde det, da hans forældre blev skilt.

- Snakke som disse kan give dig mere indsigt i din partner og bidrage med engagement, siger Brandy Engler.

Undersøgelsen har været publiceret i tidsskriftet Journal of Sex Research. Kilde: Womenshealthmag.com

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

Dagens Gossip