Ny forskning giver det endegyldige bevis for, hvorfor du skal vaccinere dit barn mod mæslinger

Bølgerne har gået højt herhjemme i debatten om, hvorvidt det er i orden ikke at vaccinere sit barn, men nu har forskere påvist, at et udbrud af mæslinger kan skade et barns immunforsvar i årevis, og dermed bane vejen for en lang række andre livstruende sygdomme, der ville være undgået, hvis barnet havde været vaccineret mod mæslinger. 

Forskningsprojektet er blevet offentliggjort torsdag i det anerkendte tidsskrift Science

Læs også: Nabo-storby vil tvinge alle børn til at blive vaccineret

Baggrunden for projektet var et 50 år gammelt mysterie, som lægevidenskaben ikke havde været i stand til at forklare. 

Da amerikanske læger i 1960'erne begyndte at vaccinere børn mod mæslinger, skete der samtidig et voldsomt fald i den generelle børnedødelighed, der ikke kun kunne tilskrives indsatsen mod mæslinger. Faldet skete også på områder som lungebetændelse og diarre. 

- Det har været et mysterie. Hvorfor holdt børn op med at dø i så høje tal af forskellige sygdomme, efter vaccinen mod mæslinge blev indført, siger Michael Mina fra Princeton University til NPR

Det samme mønster viste sig i Europa, da vaccinen blev indført, men nu er mysteriet altså blevet løst. 

Forskerholdet tog sygdomsdata fra USA, Danmark, Wales og England, der gik tilbage til 1940'erne. Herefter brugte de computere til at analysere tallene, hvor de fandt ud af, at udbrud af mæslinge kunne forudse antallet af dødsfald fra andre sygdomme 2 til 3 år senere. 

Læs også: Flertal vil gøre mæslinge-vaccination tvungen

- Vi fandt ud af, at mæslinger udsætter børn for en lang række andre sygdomme i flere år efter, siger Michael Mina. 

Årsagen er, at mæslinger ikke kun gør immunforsvaret svagere i nogle uger. Infektionen går også ind og fjerner det immunforsvar, der beskytter mod en række andre farlige sygdomme, og derfor hænger vaccinen mod mæslinger altså sammen med risikoen for andre potentielt livstruende børnesygdomme. 

William Moss har forsket i mæslinger i mere end et årti ved Johns Hopkins University, og han kalder forskernes resultater for 'overbevisende'.

- Reduktionen i den generelle dødelighed, der skete efter vaccinationen mod mæslinger, er langt større end hidtil antaget, siger han til NPR. 

- Jeg tror, at de her resultater vil give yderligere næring til argumenterne i debatten, om hvorfor en vaccine mod mæslinger er god for samfundet, siger han og håber,  at folk nu får øjnene op for, at det ikke kun er mæslinger, man beskytter sit barn mod, når man siger ja til en vaccine. 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip