Ny forskning: Slankekure og hård motion nedsætter forbrændingen i årevis

Skrevet af Ninna Andreasen

19/05/2016

Mest læste i dag

En ting er at tabe sig. Noget andet er at holde vægttabet.

Det er svært, hvis ikke tæt på umuligt, og det giver et nyt amerikansk forskningsstudium et temmelig uhyggeligt svar på, skriver MetroXpress.  

Forskerne har undersøgt deltagerne i tv-programmet The Biggest Looser. I det program konkurrerede deltagerne om at tabe sig mest med omlægning af kosten og hård motion.

Seks år efter programmet har den strategi sat sig tydelige spor på deltagernes kroppe. I gennesnit forbrænder deltagerne nu 500 kalorier mindre om dagen, end de burde. Desuden er de mere sultne.

Sulten skyldes, at det vægtregulerende hormon leptin, er i et meget lavere niveau i deltagernes kroppe end før vægttabet.

Det giver rigtig god mening, at kroppen kæmper imod vægttabet og forsøger at tage vægt på igen, mener professor og forsker i fedme Berit Lilienthal Heitmann.

- Vi skal ikke mere end 100 år tilbage, før der var sult i Europa, og vores stofskifte har ikke kunnet nå at tilpasse sig. Dengang var de, der var bedst til at lagre fedt, dem der overlevede, og det har givet os de gener vi bærer rundt på i dag, siger hun.

Læs også: Forskere har opdaget EN simpel ting, der leder til vægttab 

Undersøgelsen er ifølge hende endnu et tegn på, at vi skal væk fra at give de overvægtige skylden for, at de vejer for meget.

Det er overlæge Jens-Christian Holm ved Holbæk Sygehus enig i. Han mener, at fedme skal opfattes og behandles som kronisk sygdom.

Fedme bør ifølge ham betragtes som en lidelse på linje med astma eller diabetes, som på samme måde skal passes resten af livet.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: