Ny forskning: Spis fisk og få bedre hørelse

Skrevet af Jesper Larsen

04/01/2015

Dagens topnyheder

Hvis du spiser masser af fisk bevarer du hørelsen med årene, men hvis du spiser junk-food, vil din hørelse langsomt blive forringet, viser ny forskning fra universitet i Gøteborg.

Det længerevarende forskningsprojekt hedder H70, hvor forskere har undersøgt sammenhænge mellem kostindtag og helbredet hos personer over 70 år. 

Høretab skyldes hovedsageligt arvelighed, aldring og støj, mens udefrakommende faktorer som rygning kan have en indflydelse, siger en af forskerne, Ulf Rosenhall, der er overlæge ved høre- og balanceklinikken på Karolinska Sygehuset i Stockholm, til Aftonbladet.

Men det nye studie viser, at madvaner også har en indvirkning på hørelsen. Forskningen viste, at mænd der spiser meget fisk, har en bedre hørelse, mens der ikke kunne konstateres en sammenhæng hos kvinderne, noget forskerne ikke kan forklare.

I gruppen af ældre, der spiste 'hurtige' kulhydrater, som er en hovedingrediens i fast-food, var både mænd og kvinder dårligere til at høre høje frekvenser.

- Det er præcis, som man forestiller sig. Fisk er godt og fast-food er dårligt, siger Ulf Rosenhall til Aftonbladet

Forskerne har undersøgt 524 personer mellem 70-74 år, og det lille felt af personer får forskerne til at mane lidt til besindighed, men Ulf Rosenhall konstaterer, at resultatet ligger tæt op at lignende forsøg i Australien.