Ny forskning: Vask op i hånden og beskyt dine børn mod allergier

Skrevet af Jesper Larsen

23/02/2015

Dagens topnyheder

Kan der være en sammenhæng mellem, hvordan du vasker tallerkener og dine børns udvikling af allergier?

Ifølge et nyt forskningsprojekt er svaret ja.

Undersøgelsen er blevet offentliggjort i tidsskriftet Pediatrics, hvor forskerne kiggede på forskellige former for adfærd i hjemmet og sammenholdt dem med børns udvikling af allergier, skriver New York Times.

Ideen bag var den såkaldte hygiejnehypotese, der siger, at børn der er opvokset i et hjem, hvor de bliver udsat for bakterier, har mindre tilbøjelighed til at udvikle allergier og generelt set udvikler et stærkere immunforsvar. 

Forskerne undersøgt omkring 1000 svenske børn og deres forældre i et område omkring Gøteborg i Sverige. De så blandt andet på, hvilke former for mad, børnene fik - om der eksempelvis blev serveret æg, kød og mælk fra en gård uden forbehandling, og så så de på, om familierne vaskede op i hånden eller brugte en opvaskemaskine. 

Og netop ved opvasken viste der sig tegn på, at der var en forbindelse med udvikling af allergier. 

I de hjem hvor opvasken blev udført i hånden, udviklede halvt så mange børn allergier, som i de hjem, der brugte opvaskemaskine. Og allergitilfældende faldt yderligere i de familier, hvor børnene spiste gæret mad og madprodukterne var købt direkte på en gård.

Ifølge Bill Hesselmar, der er en af forskerne bag undersøgelse, er der sandsynligvis positive sider ved brug af opvaskemaskinen, men det tyder på, at de efterladte bakterier ved håndopvask, kan have en beskyttende effekt på børns allergier. 

han understreger dog, at resultaterne påviser en sammenhæng og ikke en årsag, hvilket der skal yderligere studier til for at fastslå.