Ny forsvarsminister vil fokusere på nærområder

Skrevet af admin

29/06/2015

Mest læste i dag

Det danske forsvar skal fremover fokusere mere på de militære spændinger i nærområder som eksempelvis Østersøen, hvor russiske aggressioner gennem det seneste år er taget til.

Det er blandt meldingerne fra Danmarks nye forsvarsminister, Carl Holst (V), da han mandag formelt fik overdraget posten fra Nicolai Wammen (S).

- Vi skal være der i det fjerne, så man trygt kan rejse til Tunesien på turistrejse, men det må ikke være på bekostning af indsatsen i det nære, siger Carl Holst til de mange fremmødte medarbejdere i Forsvarsministeriets kantine.

Ritzau spørger efterfølgende ministeren, om udmeldingen betyder, at der skal skaleres ned på Danmarks tilstedeværelse ude omkring i verden?

- Det er ikke enten eller, men der er behov for, at der bliver skabt en balance mellem det fjerne og det nære, hvor der har været et stort fokus på de opgaver, forsvaret løser langt væk, siger han.

Carl Holst kommer til Forsvarsministeriet fra et job som regionsrådsformand og har ikke tidligere markeret sig afgørende på det militære område.

Han har end ikke aftjent værnepligt, som han skæmtende betror de fremmødte medarbejdere.

- Men var det så ikke mere oplagt, at du var blevet sundhedsminister?

- Hvis jeg ville arbejde med sundhed, var jeg blevet som regionsrådsformand. Jeg ville gerne prøve noget nyt, og grunden til, at det blev som forsvarsminister, var, at det var det, jeg blev spurgt om, siger Carl Holst.

Afgående forsvarsminister Nicolai Wammen skal også prøve noget nyt og bliver ikke fremadrettet socialdemokraternes stemme på forsvarsområdet.

Han kalder under overdragelsesforretningen posten som forsvarsminister for "det bedste job i regeringen", men lægger heller ikke skjul på, at det kan være en slidsom tjans.

- Jobbet som forsvarsminister handler om at passe godt på Danmark i en tid, hvor der er fjender ude i verden, som vil os det ondt, og som hader det, vi står for, siger Wammen i sin afskedstale og opfordrer sin efterfølger til at have særligt fokus på de udsendte soldaters velbefindende:

- For det er i virkeligheden den allervigtigste opgave, man har som forsvarsminister.

/ritzau/