Ny grønlandsk departementschef sigtet for mandatsvig

Den nu 44-årige Carsten Frank Hansen er sigtet efter straffelovens paragraf 280, der handler om mandatsvig, det vil sige økonomisk kriminalitet. Han får som departementschef for finanser et meget betydeligt medansvar for styringen af den offentlige økonomi i Grønland og dermed også medansvar for en ansvarlig forvaltning af danske og grønlandske skatteyderkroner.

Berlingske kan i dag afsløre, at Carsten Frank Hansen i sit tidligere job som filialdirektør i Danske Andelskassers Banks afdeling på Fyn ifølge en politianmeldelse har påført banken et tab på 335.000 kroner.

Det var ifølge Berlingskes oplysninger angiveligt bankens interne kontroller, der afslørede Carsten Frank Hansen. Opdagelserne førte til, at banken i maj sidste år meldte ham til politiet.

»Vi har sigtet ham for mandatsvig. Der er fortsat gang i efterforskningen. Uden jeg vil komme nærmere ind på det, har banken et erstatningskrav på 335.000 kroner,« oplyser Albert Rasmussen, leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Fyns Politi i Odense.

Carsten Frank Hansen var filialdirektør i Andelskassen Fyn, der er en del af Danske Andelskassers Bank, fra december 2006 og frem til juni 2012, da banken bortviste ham. I bankens hovedsæde i Hammershøj bekræfter administrerende direktør Jan Pedersen, at Carsten Frank Hansen er bortvist. Men bankdirektøren vil ikke komme nærmere ind på, hvad det er for dispositioner, som Carsten Frank Hansen har foretaget, og om gevinsten er kommet ham selv til gode.

»Vi udtaler os ikke om verserende politisager og om forhold vedrørende enkelte medarbejdere, uanset om det er nuværende eller tidligere medarbejdere,« siger Jan Pedersen.

Sagen om Carsten Frank Hansens bortvisning fra Danske Andelskassers Bank er imidlertid ikke enestående. Efter bortvisningen fra banken i juni 2012 fik han måneden efter job som direktør for reklamegavevirksomheden Greentop Greenland ApS i Nuuk.

Her holdt han imidlertid ikke længe. I sommer blev Carsten Frank Hansen også bortvist herfra.

»Jeg kan bekræfte, at han er bortvist. Mere ønsker jeg ikke at sige på nuværende tidspunkt,« siger Ole Rud, der er formand for og medejer af det lille firma.

Hvis efterforskningen fører til en tiltale, og Carsten Frank Hansen bliver dømt for mandatsvig med et erstatningsansvar for 335.000 kroner, kan han få en fængselsdom. Straframmen for mandatsvig er normalt fængsel i indtil ét år og seks måneder. Fyns Politi sigtede den netop tiltrådte departementschef i Grønlands Selvstyre 8. maj 2012 og har tre gange indkaldt Carsten Frank Hansen til afhøring. Men han er imidlertid ikke dukket op til en eneste af afhøringerne. Han aflyste at møde op af forskellige årsager, blandt andre arbejde i Grønland.

Der var syv ansøgere til stillingen som departementschef i Departementet for Finanser og Indenrigsanliggender, og valget faldt altså på Carsten Frank Hansen, der er født og opvokset i Grønland.

Stillingen blev slået op, efter at den tidligere departementschef blev fyret af landsstyret i slutningen maj 2013, da han faldt i unåde hos den grønlandske finansminister, Vittus Qujaukitsoq fra det socialdemokratiske parti Siumut.

Carsten Frank Hansen blev udpeget til departementschef 22. august. I den forbindelse udtalte Vittus Qujaukitsoq, at han »ser frem til at arbejde sammen med Carsten Frank Hansen og trække på hans erfaringer fra den finansielle sektor og det strategiske arbejde«.

»Jeg er sikker på, at Carsten netop på grund af sine erfaringer kan bidrage aktivt til styringen af den offentlige økonomi og udviklingen af en mere selvbærende økonomi,« lød det i pressemeddelelsen fra Vittus Qujaukitsoq.

Grønlands Selvstyres finanslov budgetterer i 2013 med udgifter på 6,5 milliarder kroner og indtægter på 6,4 milliarder kroner, hvoraf de 3,6 milliarder kroner er et såkaldt bloktilskud, det vil sige skattebetalte subsidier fra Danmark.

Berlingskes afsløring af, at den nytiltrådte departementschef både er sigtet for mandatsvig og bortvist fra to arbejdspladser, kommer fuldstændig bag på Grønlands Selvstyres øverste embedsmand, Svend Hardenberg.

Hardenberg har haft en central rolle i forbindelse med ansættelsen af Carsten Frank Hansen i sin egenskab af formand for det bedømmelsesudvalg, der har haft ansvaret for at finde den rigtige kandidat som departementschef for finanser og indenrigsanliggender og præsentere de egnede kandidater for Landsstyret.

»Det er jo en ganske alvorlig sag denne her. Jeg kan kun sige, at det er nye og meget, meget overraskende oplysninger for os. Vi tager dem selvfølgelig utroligt alvorligt og vil nu selv undersøge sagen,« siger Svend Hardenberg til Berlingske.

Selvstyrets øverste embedsmand indkaldte Carsten Frank Hansen og de øvrige medlemmer af bedømmelsesudvalget til et krisemøde klokken 20 mandag aften i selvstyrets administration i Nuuk.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken landsstyreformand Aleqa Hammond, minister for finanser og indenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq eller departementschef Carsten Frank Hansen.

Dagens Gossip