Ny hpv-undersøgelse finder sammenhæng ved bivirkninger

En foreløbig undersøgelse fra Statens Serum Institut mener at have fundet en sammenhæng mellem de unge kvinder, der har oplevet formodede bivirkninger efter at have fået en HPV-vaccine.

De unge kvinder, der har kontaktet Lægemiddelstyrelsen med formodede bivirkninger, har før deres hpv-vaccinationer i højere grad besøgt lægen og været syge end andre kvinder i samme aldersgruppe.

Forskere på Statens Serum Institut har benyttet information fra de nationale sundhedsregistre til at studere forskellene på de kvinder, der oplever bivirkninger, og de kvinder, der går fri.

Undersøgelsen er endnu ikke offentliggjort i sin helhed, men et foreløbigt resultat bliver torsdag fremlagt for sundhedspersoner ved det Nordiske Vaccinemøde på Island, skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

- Det her er vigtig ny viden, der tyder på, at det kan være væsentligt at se på sygelighed før vaccinationen, når man løbende skal vurdere vacciners sikkerhed, siger afdelingschef Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut i pressemeddelelsen.

Ifølge Kåre Mølbak er undersøgelsens grundlag særdeles stærkt. Det skyldes, at oplysningerne kommer fra sundhedsregistrene. Samtidig er oplysningerne fra før, de unge kvinder oplevede de formodede bivirkninger.

- Selv om vores resultater ikke kan give direkte svar på, hvorfor de unge kvinder har oplevet formodede bivirkninger, støtter fundet en hypotese om, at der kan ligge nogle forudgående fysiske symptomer bag, siger Kåre Mølbak.

Ifølge afdelingslederen vil fundene blive vigtige for den videre forskning om de vaccinerede pigers symptomer, årsagerne hertil og hpv-vaccinens sikkerhed.

/ritzau/

Dagens Gossip