Ny indsigt bærer på bekymring: Truslen fra Putins Rusland mod Danmark er blevet større

Skrevet af Emil Martesen

1 uge siden

|

05/05/2024
Foto: Aynur Mammadov / Shutterstock.com
En ny indsigt bærer på en bekymring.

Dagens topnyheder

De øgede geopolitiske spændinger har fået Ruslands trusler om hybridkrig mod Danmark til at vokse markant.

Det har fået både Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) til at advare. Ifølge de danske efterretningstjenester har truslen om russisk spionage og hybridkrig ikke blot vedholdt; den er skærpet. Den konklusion kommer i kølvandet på, at NATO har udtrykt bekymring for Ruslands fjendtlige handlinger i Europa.

"Hvor Rusland tidligere mere har opereret med agenter i Danmark, vurderer vi, at de i dag i højere grad hverver og fører kilder hjemme fra Rusland", siger Anders Henriksen, som er chef for kontraspionage i PET, i et fælles interview med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) til Ritzau.

Den strategi-ændring har medført, at risikoen for både spionage og mere direkte konfrontationer, som sabotage, er steget.

Anja Dalgaard-Nielsen, FE's chef for efterretning, understreger alvoren i den aktuelle situation:

"Den hybride krigsførelse kan både være i den lave ende med aggressiv retorik, i den midterste med spionage og misinformationskampagner, og i den høje ende af skalaen med sabotageaktioner", siger hun. Det belyser, hvor bredt Ruslands metoder kan variere, og det kræver en bredspektret forsvarsmekanisme fra Danmarks side.

For to år siden blev 15 russiske efterretningsofficerer udvist fra Danmark, en handling der tydeliggjorde den allerede eksisterende trussel. Men truslen har ikke mindsket. Tværtimod har den udviklet sig til også at omfatte indirekte strategier, der sigter mod at underminere dansk støtte til Ukraine og destabilisere interne sikkerhedsstrukturer.

Det skriver B.T.

I den komplekse kontekst arbejder danske myndigheder nu tættere sammen end nogensinde for at modstå de nye udfordringer, der følger med den russiske hybridkrig.

Selvom truslen er reel, opfordrer de danske efterretningstjenester borgerne til ikke at lade sig skræmme. De lægger begge ikke skjul på, at selvom truslen er øget, så bør man som borger ikke være bange, men derimod er det essentielt, at man er informeret.

I sidste ende er det gennem styrket oplysning og fælles indsats, at Danmark kan håbe på at forblive et skridt foran i dette skjulte og konstant udviklende trusselsbillede.