Ny kontrol af danske førtidspensionister i udlandet på vej

Skrevet af admin

30/01/2015

Mest læste i dag

Seks millioner kroner er havnet i statskassen, efter at danske kontrolhold i udlandet gik en række sager om førtidspension igennem fra 2012 til 2013.

Kontrollen blev vedtaget af VK-regeringen, men er ikke blevet fortsat af den nuværende regering, og det får Venstre til at kritisere regeringspolitikerne for at være for passive, fordi beløbet kunne være endnu højere med en styrket indsats, skriver Berlingske.

- Regeringen udviser en inderlig ligegyldighed på det her område, og det er stærkt bekymrende, siger Venstres beskæftigelsesordfører, Jakob Engel-Schmidt, til avisen.

- Jeg ønsker ikke et samfund, hvor man skal kontrollere stolpe op og stolpe ned, men jeg ønsker heller ikke et laissez faire-samfund, hvor det er opportunt at snyde systemet. Og den grænse balancerer regeringen på i øjeblikket.

Næsten 5000 danskere bor uden for Danmarks grænser og hæver hver måned deres danske førtidspension. Det er helt lovligt, så længe man kun tjener et vist beløb ved siden af.

I 2010 vedtog VK-regeringen med støtte fra DF og Kristendemokraterne at skærpe indsatsen mod socialt bedrageri blandt udlandsdanskere ved hjælp af de særlige kontrolhold.

I alt er der ud af 498 kontrollerede førtidspensionister blevet rejst 37 sager, hvor betingelserne ikke var opfyldt, og der blev derfor rejst krav om tilbagebetaling, viser tal fra Udbetaling Danmark ifølge Berlingske.

Venstres Jakob Engel-Schmidt mener dog, at en ordentlig kontrol ville afsløre flere, der udnytter systemet fra Tyrkiet, Spanien eller Thailand.

Den konservative beskæftigelsesordfører, Charlotte Dyremose, efterlyser ligeledes mere kontrol, og socialminister Manu Sareen (R) medgiver, at der er behov for at intensivere indsatsen.

Han oplyser til Berlingske, at regeringen i næste måned vil fremsætte et lovforslag, der netop giver grundlag for en styrket kontrolindsats.

En enlig dansk førtidspensionist må i 2015 tjene op til 73.300 kroner, før ydelsen bliver reduceret.

/ritzau/