Ny kortlægning viser stor stigning af hjemløse i Danmark: Unge er hårdest ramt

Skrevet af admin

15/09/2015

Dagens topnyheder

Et stigende antal især unge mennesker i Danmark har ikke noget hjem.

På bare to år er der blevet 318 flere hjemløse i Danmark, og dermed er 6138 tvunget til at finde alternative steder at overnatte, viser en kortlægning fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

I SFI forklarer forsker Lars Benjaminsen stigningen med manglen på billige boliger.

- Særligt i storbyerne er det blevet sværere for socialt udsatte at finde en bolig, som er til at betale, siger han til Ritzau.

Den dystre udvikling har længe været bemærket i de hjemløses landsorganisation, Sand.

Her siger rejse- og udviklingskonsulent René Nielsen, at mange unge har svært ved at betale husleje, fordi de har mistet deres kontanthjælp og i stedet skal leve af kontanthjælpreformens nye uddannelseshjælp, der er på niveau med SU.

- Vi kan se, at de unge opholder sig længere tid på herberger og forsorgshjem, fordi det er umuligt for kommunerne at skaffe dem en bolig, som er til at betale med den nye ydelse, siger René Nielsen.

Det voksende antal hjemløse kommer til trods for, at hjemløshed gennem en årrække har haft politisk bevågenhed.

Fra 2009 til 2013 modtog otte kommuner med mange hjemløse en halv milliard kroner fra staten.

Strategien var ifølge forsker Lars Benjaminsen på flere områder en succes, blandt andet lykkedes det med den såkaldte "housing first-metode" at skaffe boliger til hjemløse, så de havde et sted at bo med hjælp fra intensiv social støtte.

Men der er brug for mere.

- Hjemløsestrategien har gjort os klogere på, hvordan det skal gøres, men den har ikke kunnet løse boligmanglen i samfundet, så det skal der samtidig gøres noget ved, siger forskeren.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann anerkender, at der er et stigende problem med hjemløse. Men hun fastholder den nuværende strategi med "housing first-metoden".

- Vi ser en stigning i antal hjemløse, og det ærgrer mig. Den offentlige indsats kan simpelthen ikke følge med behovet. Vi bliver nødt til at blive bedre til at sprede den evidensbaserede viden, vi allerede har, siger ministeren i en skriftlig kommentar.

I Kirkens Korshær er chef Helle Christiansen enig i, at manglen på billige boliger har betydning. Men en voksende følelse af at være uden værdi både i familien og på arbejdsmarkedet spiller også ind.

- De er vokset op med indtrykket af at være til besvær, og at det var nemmere, hvis de slet ikke fandtes. De har mistet taget i deres liv, siger Helle Christiansen.

/ritzau/