Ny kræftplan skal opklare lav dansk overlevelsesrate

Tusindvis af danskere bliver hvert år ramt af kræft, og det tal ventes ikke at falde i fremtiden. Tværtimod kommer flere formentlig til personligt at stifte bekendtskab med sygdommen, da vi bliver ældre og ældre.

Derfor skal sundhedsvæsnet blive bedre til at opspore, udrede og behandle kræftpatienter, lyder det fra regeringen og sundhedsminister Sophie Løhde (V), der sætter gang i det faglige forarbejde med en ny kræftplan.

- Hvis vi også i fremtiden skal kunne give kræftpatienterne en hurtig og effektiv behandling af høj kvalitet, så skal vi trække i arbejdstøjet nu og forberede sundhedsvæsnet på en udvikling, hvor der i løbet af de næste ti år kan forventes en markant stigning i antallet af kræftpatienter, siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

Hun understreger, at Danmark er nået langt på kræftområdet, men at det faglige forarbejde med den såkaldte Kræftplan IV, der nu går i gang, skal nå længere.

Danmark halter nemlig efter de andre nordiske lande på kræftområdet.

Arbejdet med den nye kræftplan skal fokusere på at kortlægge de nuværende udfordringer og afdække fremtidens behov på området. Samtidig skal det analyseres, hvorfor kræftoverlevelsen stadig er lavere herhjemme end i de øvrige nordiske lande.

- Selvom det er lykkedes at lukke en del af hullet op til de andre nordiske lande, så er der stadig flere svenskere, nordmænd og finner end danskere, der overlever en kræftsygdom. Det skal vi gerne have ændret på, og det håber jeg, at regeringens nye kræftplan kan medvirke til, siger Sophie Løhde.

Forarbejdet skal også resultere i anbefalinger til, hvordan indsatserne på kræftområdet kan blive mere ensartede på tværs af landet.

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse levede 245.566 danskere med en kræftdiagnose ved udgangen af 2012.

Det faglige forarbejde i kræftplanen skal være afsluttet til sommer næste år. Kræftplan IV forventes at blive fremlagt i efteråret 2016.

/ritzau/

Dagens Gossip