Ny landstræner forudser flere store resultater i bassinet

De er blevet stemplet som færdige og for gamle. Danmarks gyldne generation i klorvandet med Lotte Friis og Jeanette Ottesen Gray i spidsen. Men nu opfordrer den nye boss på bassinkanten til at slå koldt vand i blodet.

Der er masser af gode år tilbage i svømmestjernerne, der tilsammen har vundet mere end en håndfuld verdensmesterskaber. Sådan lyder det fra australske Shannon Rollason, der er nyansat cheftræner på landsholdets Nationale Træningscenter (NTC) i København, hvor han afløser Paulus Wildeboer.

- De danske piger er slet ikke så gamle. Konditionen topper i sen-tyverne. Kvinders styrke er på toppen i midten af tyverne. Modne svømmere har det også meget bedre med sig selv, mens teenagere ofte gennemgår en slags identitetskrise. Hvem er jeg, og så videre. De danske piger er stadig ærgerrige efter at forbedre sig, de er ikke blevet overtrænet i de yngre år, så jeg ser det ikke som et problem. Jeg er sikker på, at der er mange gode år tilbage i de danske piger, forsikrer Shannon Rollason, der i begyndelsen af marts havde første arbejdsdag foran de danske svømmere.

Den forhenværende lands- og NTC-træner, Paulus Wildeboer, sagde for knap en måned siden, at Lotte Friis på 25 og 25-årige Jeanette Ottesen Gray havde alderen imod sig.

- De er alle ved at være en smule gamle set i topsvømningens perspektiv, og det kan man se på deres fremgang og udvikling i bassinet. Rikke (Møller Pedersen, red.) og holdkappen udvikler sig stadig godt på langbane. Mie (Østergaard Nielsen, red.) udvikler sig også rigtig godt, og hun er ung, kun 17 år gammel. De svømmere, der er inde i en positiv udvikling, har de bedste muligheder for at blive den næste verdensmester, skrev Paulus Wildeboer midt i februar i et mail-interview med Sporten.dk.

Afløseren Shannon Rollason, der har vundet flere olympiske guldmedaljer som træner for de australske svømmepiger, er ikke enig.

- De har lang tid tilbage. Generelt er europæiske svømmere ikke blevet trænet så hårdt som australske. Derfor er en 25-årig europæisk svømmer yngre end en 25-årig australsk svømmer, påpeger han.

Desuden er ældre svømmere som oftest mere modne, og dermed i stand til at ændre på træning, teknik og dermed blive bedre.

- En ældre svømmer har modenheden til at forandre sig. En af farerne ved at svømme hurtigt som ung er, at man svømmer hurtigere, end man er moden til. Der er mange, der svømmer rigtigt hurtigt i forhold til deres alder, men de er ikke modne nok til at følge op og tage det næste skridt videre. De risikerer at brænde ud, ikke forbedre sig og til sidst opgive karrieren.

Shannon Rollason nævner den russiske herresprinter, der blev verdensmester, da han var i 30'erne, som et godt eksempel på en moden svømmer. På den anden side af Øresund har svenskerne Theresa Alshammer, der som 35-årig stadig er en af verdens bedste sprintere.

Den næste store opgave for de danske svømmere er Danish Open i påsken, hvor de skal kvalificere sig til VM på langbane til sommer.

Dagens Gossip