Ny lov strammer grebet: Bliver nemmere at straffe disse bilister

Skrevet af Emil Martesen

26/04/2024
Foto: Google Street View
Foto: Google Street View
En lyv lov strammer grebet.

Dagens topnyheder

EU's bestræbelser på at øge trafiksikkerheden tager nu form med et sæt nye regler, der vil gøre det nemmere at straffe udenlandske bilister, som overtræder færdselsreglerne i Danmark.

I Danmark skelner man ikke mellem danske og udenlandske vanvidsbilister – lovens lange arm når alle. Dog har det indtil nu været en udfordring at identificere og straffe udenlandske overtrædere effektivt, men nu er det slut.

De bestræbelser er et resultat af en ny enighed blandt EU-Parlamentets medlemmer.

EU's løsning er en automatiseret informationsudveksling mellem medlemslandenes myndigheder. Den digitale bro skal sikre, at bilister, der begår overtrædelser i andre EU-lande, kan forvente at modtage deres straf, ligesom hjemmehørende bilister.

En undersøgelse fra 2019 viste, at næsten halvdelen af de udenlandske bilister undgik straf, ofte på grund af identifikations- og inkassoproblemer, og derfor lægger, Ellen Townsend fra European Transport Safety Council, heller ikke skjul på, at at det er et skridt fremad for trafiksikkerheden:

"Men uanset hvad er dette et skridt fremad for trafiksikkerheden", siger hun i en pressemeddelelse, kort efter hun har kaldt det ærgerligt, at de stadig ikke har mulighed for at uddele klip til bilister med udenlandske kørekort. Det er fortsat noget EU-politikerne skal vende tilbage til.

Men det stopper ikke her.

EU's nye tiltag går dog videre end blot at straffe udefrakommende trafikanter.

Selvom det endnu ikke er officielt, hvornår de nye regler træder i kraft, er signalerne fra EU klare: En mere retfærdig og effektiv håndhævelse af trafikreglerne er på vej.