Ny lov tager livet af landets døgnapoteker

Skrevet af admin

03/07/2015

Mest læste i dag

Fra 2017 vil det ikke længere være muligt for folk i landets større byer at gå på apoteket og købe hverken recept- eller håndkøbsmedicin i nattetimerne.

11 døgnåbne apoteker i fortrinsvis de store byer skal nemlig ikke længere holde åbent om natten, skriver Politiken fredag.

Det bliver en af konsekvenserne af den nye apotekerlov, som netop er trådt i kraft. Døgnapotekerne mister deres tilskud fra 2017, og uden tilskud løber forretningen ikke rundt.

Man vil fremover kun kunne få receptmedicin fra en akutklinik, hvis man har været i kontakt med en vagtlæge.

Den nye apotekerlov er vedtaget af et stort flertal i Folketinget og bliver implementeret i løbet af det kommende halvandet år.

Også i resten af landet vil den nye lov medføre markante ændringer.

Antallet af vagtapoteker, der i dag kan udlevere medicin fra klokken seks om morgenen til midnat samt i weekenderne, skal reduceres fra 50 til 34. Også her sker det ved at fjerne det offentlige tilskud.

Reduktionen betyder, at mellem 15 og 20 byer, der ikke har en akutklinik eller skadestue, efter 2016 heller ikke længere skal have et vagtapotek, skriver Politiken.

Til gengæld kanaliseres en del af tilskudskronerne over i nye filialer, der har åbent i almindelig butiksåbningstid. Det sikrer ifølge det politiske flertal samlet set et større antal medicinudleveringssteder.

- Det synes vi bestemt ikke er heldigt. Apotekernes vagttjeneste skal fungere, og forbrugerne kan ikke være tjent med forringelser, siger vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk Vagn Jelsøe til Politiken.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har været med til at forhandle loven på plads, men understreger overfor Politiken, at borgerne "uanset hvor de bor" skal kunne få udleveret medicin uden for normal åbningstid.

/ritzau/